Перерахунок пенсій: скільки грошей можна отримати із середньою зарплатою та різним стажем

19 квітня 2024, 15:14оновлено 22 квітня, 08:45
1417
В Україні шукають варіанти збільшити пенсії, щоб коефіцієнт заміщення (який відсоток від звичного заробітку можна отримувати на пенсії) зріс хоча б до 40%.
Монети, пенсії
Як отримувати більшу пенсію в Україні? / колаж Главред, фото УНІАН

В Україні шукають варіанти збільшити пенсії - для того, щоб коефіцієнт заміщення (який відсоток від звичного заробітку можна отримувати на пенсії) зріс хоча б до 40%. Як ідеться в матеріалі порталу "Обозреватель", зараз із середньою зарплатою і стажем у 20 років можна отримувати пенсію, розмір якої становитиме 16,1% від останньої зарплати.

Наразі кожен українець, який отримує середню зарплату (приблизно 16,8 тисяч грн) і 20 років стажу, може розраховувати на пенсію в розмірі 2711 грн (коефіцієнт заміщення становить лише близько 16,1%). Якщо ж за таких самих умов працювати 40 років, то пенсія становитиме 5423 грн (коефіцієнт заміщення 32,2%) - тобто що більший пенсійний вік і більший стаж, то вища пенсія.

В Україні загальний пенсійний вік становить 60 років. Не так давно американське видання The New York Times опублікувало матеріал, у якому йшлося про те, що у 2024 році в Україні склалася чи не найгірша демографічна ситуація за останні десятиліття. За оцінками, які отримали журналісти, в Україні зараз 40-річних громадян удвічі більше, ніж 20-річних. Тобто якщо зараз в Україні один працівник своїми податками забезпечує одного пенсіонера, то в майбутньому, якщо нічого не зміниться на краще, на одного працівника буде вже двоє пенсіонерів (а це фактично призведе до катастрофічного дисбалансу Пенсійного фонду, кажуть експерти).

відео дня

Фахівці стверджують, що ефективна пенсійна система може дати можливість працюючому отримувати на заслуженому відпочинку близько 60% звичного доходу. Річ у тім, що Міжнародна організація праці рекомендує - мінімальний гарантований дохід на пенсії має становити 40% від звичного заробітку.

В Україні ж ця норма виконується тільки стосовно окремих пільгових категорій (наприклад, судді можуть отримувати 80% зарплати на пенсії) або найбідніших. Українець із середньою зарплатою і стажем 35 років на заслуженому відпочинку отримує пенсію, розмір якої менший за третину від звичного доходу.

Пенсійний фонд України (ПФУ)

Пенсійний фонд України - центральний орган виконавчої влади, який здійснює управління соціальною системою загального обов'язкового державного пенсійного страхування, здійснює збір, акумуляцію та облік страхових внесків; призначає пенсії і готує документи щодо їх виплати; забезпечує своєчасне та в повному обсязі фінансування і виплату пенсій, соціальних виплат, що здійснюються відповідно до законодавства за рахунок Пенсійного фонду України; здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України;

Пенсії в Україні

Нагадаємо, 2024 року в Україні збільшили вимоги до страхового стажу для виходу на пенсію у віці 60 років - тепер необхідно мати страховий стаж у 31 рік. Раніше цей показник становив 30 років.

Також щорічна індексація пенсій призвела до збільшення виплат для військових пенсіонерів, включно з тими, які отримують пенсію по інвалідності. Мінімальні виплати для них зросли на 600-700 гривень, залежно від групи інвалідності та звання.

Крім цього, з 1 квітня частину пенсійних виплат можуть призупинити. Щоб уникнути призупинення, пенсіонери мають пройти ідентифікацію до 31 березня 2024 року у відділенні "Ощадбанку" або в Пенсійному фонді України, або через відеоідентифікацію.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти