"Буферна зона": Куса розповів, чому Росія проти інтеграції України та Польщі

21 липня 2022, 16:27
Ідеальний варіант для Росії - щоб вони домовилися із Заходом і в цих домовленостях Україна не була частиною Заходу.
Україна, Польща, Анджей Дуда, Володимир Зеленський, Ілля Куса
Україна, Польща, Анджей Дуда, Володимир Зеленський, Ілля Куса / Колаж УНІАН, facebook.com

Росія хоче, щоб Україна залишалася в сірій зоні і саме тому всіляко критикує інтеграцію України і Польщі. Таку думку в інтерв'ю Головреду висловив експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

"Ідеальний варіант для Росії-щоб вони домовилися із Заходом і в цих домовленостях Україна не була частиною заходу. У такому випадку ми постійно будемо ареною протистояння і не зможемо нормально розвиватися. Тому що якщо країна знаходиться в буферній зоні між двома протиборчими сторонами, про якісь довгострокові інвестиції, великі проекти говорити не можна",-говорить Куса.

За словами Куси, в даний момент вибудовується нова архітектура безпеки в Європі, яка буде виходити і з ситуації в Україні.

"Тобто архітектура, яка повинна буде створити новий статус-кво вже з урахуванням того, що Росію назвали ворогом НАТО. Так, як це було після Другої світової і Берлінської кризи - стіна, залізна завіса, з одного боку захід, з іншого схід. Щось схоже має статися і зараз, якщо, звичайно, в Росії раніше не почнеться серйозна криза і раптом не зміниться політика. Одне з ключових питань - де тут Україна, чи буде вона за умовною новою залізною завісою або, як Німеччина, буде сірою зоною, по якій буде проходити невидима лінія поділу", - пояснив Куса.

Саме тому Україні, переконаний експерт, важливо розвивати співпрацю з сусідніми європейськими країнами. Зокрема, з Польщею.

"По-перше, з Польщею можна розвивати дуже багато військових проектів, в тому числі, на території Польщі. Переносити частину наших військових потужностей на її територію для того, щоб безпечно розвивати національний ВПК. Тим більше, що поляки, наскільки мені відомо, до цього готові. По-друге, мова йде про транспортно-логістичну інфраструктуру. Ми бачимо, які проблеми створює присутність Росії в Чорному морі. Відповідно, нам потрібна нова логістика через західні кордони. Найдовша з Польщею і там вже є напрацьовані проекти щодо розширення інфраструктури, логістики і доріг для того, щоб налагодити цей експорт", - зазначив Куса.

Крім того, за словами Куси, в Польщі знаходиться величезна діаспора українців, які найближчим часом будуть впливати на польську політику.

читайте такожУ РФ почали звинувачувати Польщу в захопленні українських територій

"Ідеологічно Польща - одна з тих країн, які розуміють всі наші заклопотаності. На відміну від Німеччини та Франції, які ніколи не зрозуміють глибини конфлікту з Росією. Тому з ними нам легше комунікувати і вибудовувати тісні стратегічні відносини, ніж з іншими країнами, яким доводиться роками пояснювати, лобіювати і якось інакше підходити", - додав Куса.

Інтеграція України та Польщі - інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти