Апокаліпсис виробництва - крах споживчого ринку

13 січня 2022, 18:12оновлено 13 січня 2022, 22:13
Засновник ТМ "Трапеза" і "Аттуаль" Алавді Халідов поділився основними причинами підвищення цін на продукти.
Продукт
Продукти / pixabay

Вже в 2021 році ціни на різні продукти харчування в світі піднялися на 32,8%. За даними ООН в даний час ціна на продукти харчування на найвищому рівні за останні 60 років.

2022 рік починається, а проблеми тільки накопичуються. Подорожчання вартості продуктів харчування, на жаль, вимушена, але об'єктивна необхідність, а не вимагання виробників продуктів.

Фактори, що призводять до збільшення вартості продуктів:

відео дня

1. Першочерговою причиною є саме світова пандемія COVID-19.

Світові ціни на морські перевезення за останні 2 роки підвищилися в 10 разів. Зростання цін передбачуваний і прогнозуємо, але звернемося до математичних обчислень.

Якщо порт може вивантажити 100 контейнерів на добу, а через пандемію робота припинена на 7 діб, то при потужності роботи порту на 100% вище, на розвантаження цих 700 контейнерів потрібно до 70 діб. Але через карантин іноді порт закривають на 2-3 тижні, а то і на місяць. І як наслідок, їх роботу можна вивести на потрібну потужність через півроку.

Більш переконливою виглядає ситуація, якщо дні простою перевести в гроші: добу простою судна коштують 50 000 доларів, за 14 діб – це 700 000 дол. Спочатку ці витрати лягають на плечі виробників та імпортерів, а потім на споживачів через подорожчання собівартості.

У січні 2022 року в порівнянні з червнем 2020 вартість на один 40 футовий контейнер з Мундри, Індія (Zim, MSC, CMA-CGM) в Одесу, Україна виросла з 600$ до 6000$ приблизно, це зростання на 1000%.

Бангкок, Таїланд (Zim, MSC, CMA-CGM) в Одесу, Україна - з 1200$ до 9800$ приблизно, це зростання на 900%.

2. Підвищення вартості контейнерів в порту змушує підвищувати ціни на вантажоперевезення по Україні, де на сьогодні існує ще одна проблема – брак професійних водіїв, яким зараз вигідніше працювати за кордоном.

3. Рушійною силою для виробництва є ціни на газ і електроенергію. На нашому виробництві в середньому за опалювальний сезон споживається від 120 до 150 тис. м3 газу на місяць.

Давайте вважати, враховуючи, що ціна на газ за рік зросла майже в 10 разів з 5,5 грн за м3 до 46-66 грн (залежно від постачальників), на електроенергію – на 250%. Ціна на таро-пакувальні матеріали – на 40%, на сировину-на 60% -80%.

Глобальне зростання цін змушує підвищувати оплату праці найманим співробітникам.

Як ми можемо бачити всі складові процеси, пов'язані з виробництвом і переробкою продуктів харчування, істотно подорожчали, і на жаль, зростання цін тільки триває.

Судіть самі якщо, наприклад, вартість газу в собівартості виробництва одного кілограма крупи у вересні 2021 року становила приблизно 3,38 грн., то в листопаді 2021 року вже 8,05 грн, а в січні 2022 вартість газу на кілограм крупи становить вже 12,19 грн.

Апокаліпсис виробництва - крах споживчого ринку

За таких тенденцій, за умови збереження відпускних цін на рівні минулого року, наше виробництво приносило б мільйонні збитки, надалі це призвело б або до банкрутства, або до зупинки виробництва.

На 2021 рік наше підприємство Trapeza забезпечує споживчий ринок крупами на 30-40%. Вищезгадані проблеми пророкують всім соціально значущим галузям-безперспективність.

Що буде, якщо виробництво зупиниться?

Дефіцит продуктів харчування викличе ще більше зростання цін, крупи і борошно стануть розкішшю, навіть на тлі того, що в Україні в 2021 році був зібраний рекордний урожай.

Які ж шляхи попередження цього колапсу?

Або вирішення всіх проблем за рахунок кінцевого споживача, або комплексна підтримка держави, спрямована на нівелювання всіх негативних факторів.

Часу на роздуми не залишилося, і рішення потрібно приймати вже сьогодні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти