Удари струмом та насильство: моторошні подробиці катувань людей на Донбасі

14 березня 2020, 23:14
В ООН розповіли, як бойовики знущалися над громадянами нашої країни, які були звільнені під час обміну полоненими.
обмін полоненими
Українці, які повернулися з полону бойовиків, розповіли про катування / Reuters

Українські полонені, які були звільнені в кінці грудня 2019 року, розповіли про жорстокі тортури, які їм влаштовували бойовики ОРДЛО.

У звіті місії ООН йдеться, що станом на 15 лютого було опитано 17 з 25 звільнених під час обміну полоненими українців.

Показання підтвердили стійку тенденцію довільних затримань. Українці говорили також про катування та жорстоке поводження із затриманими на території, контрольованій "ЛНР".

відео дня

Більшість опитаних затримували озброєні чоловіки в балаклаві і камуфляжній формі, які не називали себе, їм зав'язували очі або надягали мішок на голову та наручники.

читайте такожОбмін полоненими: Джемілєв розповів, чому кримські татари можуть відмовитися від участі

Декілька людей повідомили, що їх били і піддавали ударам електричним струмом або погрожували насильством після того, як їх позбавили можливості рухатися.

Один із колишніх ув'язнених розповів про те, що після затримання одного чоловіка нападники посадили його до мікроавтобусу і підключали електричні дроти до ніг, шиї, вух, статевих органів, і катували його електричним струмом, вимагаючи зізнався у співпраці з СБУ. Під час цих тортур він втратив свідомість.

Новий обмін полоненими

Як раніше писав Главред, Андрій Єрмак, глава Офісу президента Володимира Зеленського, на екстреному брифінгу анонсував звільнення всіх українців, які утримуються зараз у полоні бойовиків на Донбасі. За словами Єрмака, всі українські громадяни, які утримуються терористами на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, вже протягом найближчих місяців повернуться додому.

Також нагадаємо, 11 березня в рамках засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську з урегулювання конфлікту на Донбасі була досягнута домовленість про узгодження протягом тижня списків осіб, які підлягають обміну. До кінця березня 2020 року в ТКГ мають прийняти остаточне рішення щодо обміну полоненими.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти