StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та ТБШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і городЗірки

Як не угробити багатий урожай: що можна посадити в жовтні

26 вересня 2024, 18:51
53
Які дерева і кущі садити восени - що можна посадити в город у жовтні.
Сад, дерева
Що можна садити в жовтні-листопаді / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/Skitterphoto, soncesad.com

Осіння пора - чи не найпродуктивніший час для досвідчених дачників і городників. Адже в цю пору року не тільки триває збір врожаю, а й закладаються основи для майбутнього саду.

Восени багато хто воліє висаджувати саджанці яблуні зимового терміну дозрівання. При цьому восени закладку плодових дерев починають, коли у саджанців дозріє деревина, а закінчують за 10-15 днів до стійкого замерзання ґрунту, уточнює кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник Інституту захисту рослин Національної академії аграрних наук Ольга Власова.

Які дерева і кущі садити восени

Вчена нагадує про те, що в умовах України такі терміни настають приблизно в 1-2 декадах жовтня. З осені рекомендується висаджувати яблуню, а грушу і кісточкові породи, такі як слива, вишня, черешня, алича, абрикос можна висаджувати навесні. Однак допустима їх посадка і восени.

Важливо пам'ятати, що за відсутності екстремальних умов узимку та своєчасної посадки в деревах восени встигають зарости рани на коренях і вони активно починають вегетувати навесні. Вона уточнює, що плодові дерева садять і навесні, і восени, а термін посадки залежить від погодних умов місцевості.

Дивіться відео - друге життя для вашого саду:

За її словами, саджанці, висаджені в сад, за осінній період приживаються, а рани на корінні починають зарубцьовуватися, і утворюються напливи (калюси). При цьому посаджені восени дерева ранньою весною рушають у рості й уникають можливої посухи. Водночас при весняній посадці дерева відразу потрапляють у посушливі умови, часто хворіють і гірше приживаються.

Висадка саджанців

Власова рекомендує звертати увагу на те, щоб саджанець був підготовлений таким чином, щоб після усадки ґрунту коренева шийка у саджанців, прищеплених на підщепу, виявилася на рівні з ґрунтом. Саджанці, щеплені на клонові підщепи, висаджують з таким розрахунком, щоб місце щеплення виявилося на 2-3 см вище рівня ґрунту, а коренева шийка заглиблювалася в ґрунт. Це надає їм кращу стійкість і оберігає кореневу систему від підмерзання.

Як не угробити багатий урожай: що можна посадити в жовтні
/ agronomy.com.ua

При цьому важливо пам'ятати, що на зиму для захисту коренів від підмерзання і для запобігання розгойдування дерева вітром його підсапують ґрунтом висотою 20-30 см.

Що відомо про Інститут захисту рослин

ІЗР - одна з головних установ Національної академії аграрних наук України. Інститут здійснює широкий спектр фундаментальних досліджень проблеми захисту рослин і координує їх проведення в Україні. ІЗР, серед іншого, займається системами моніторингу та прогнозу основних шкідників рослин, а також системами захисту сільськогосподарських культур, йдеться на офіційному сайті Інституту захисту рослин.

Що краще садити в жовтні

Зі свого боку докторка сільськогосподарських наук, завідувачка селекційно-технологічного відділу Інституту садівництва Олена Кіщак уточнює, що добре приживаються черешні, посаджені восени, проте не пізніше ніж за два тижні до замерзання ґрунту. При цьому вологість повітря підвищена, саджанці краще приживлюються.

Що відомо про Інститут садівництва

Це головна науково-дослідна установа галузі садівництва в Україні, що спеціалізується на створенні нових сортів плодових і ягідних культур, удосконаленні технологій вирощування безвірусного садивного матеріалу, плодів і ягід. Інститут розробляє технічні засоби для догляду за садами, ягідниками та розсадниками, створює нові технології тривалого зберігання плодів, сучасні технології та рецептури продуктів оздоровчого призначення. Науковці інституту займаються підвищенням біологічної цінності культур на основі екологічно чистих компонентів, повідомляє ІС НААН.

Вона рекомендує перед тим, як саджанці черешні висаджувати на ділянці, потрібно скопати ґрунт і внести добрива з розрахунку на кожен квадратний метр:

  • гній - 4-6 кг на квадратний метр;
  • суперфосфат - 60-70 грам;
  • калійна сіль - 30 грамів.
Screenshot
/ agronomy.com.ua

Як правильно висаджувати черешню

Водночас на родючих ґрунтах глибина посадкових ям - 50 см і ширина 60. Якщо ґрунт піщаний, краще готувати глибші ями - метр на метр. На дно посадкової ями для черешні краще насипати 6-7 кг перегною і перемішати його з родючим шаром ґрунту, при цьому можна використовувати свіжий гній. Однак його потрібно відокремити шаром ґрунту 20-30 см від кореневої системи черешні, щоб гній не потрапив у коріння, додала Кіщак.

Какие растения можно выращивать совместно инфографика
/ Инфографика: Главред

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти