StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чорніє срібло на шиї: що кажуть прикмети, а що - ювеліри

30 березня 2024, 08:40
Кожен, у кого є срібна прикраса, хоча б раз стикався з тим, що вона почорніла. Що означає, коли чорніє срібло та як цього уникнути?
Срібло, прикраса
Коли темніє срібло на тілі: названо причини / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Срібні прикраси є практично у кожного - хрестик, ланцюжок, сережки. І дуже часто трапляється так, що срібло починає темніти. Коли темніє срібло на тілі, це може свідчити про те, що порушено правила догляду за виробом. Але є й народні прикмети, які пояснюють, чому чорніє срібло на шиї.

Коли темніє срібло на тілі

У принципі, поява темного нальоту на виробі зі срібла - це природний процес. Річ у тім, що в сплаві завжди присутня мідь, оскільки срібло саме по собі - м'який метал. Мідь же реагує на сполуки з вмістом сірки, внаслідок чого прикраса починає окислюватися і темніти.

Але іноді на потемніння срібної прикраси впливають й інші чинники. Зокрема, виріб зі срібла може почорніти, якщо людина, яка його носить, відчуває стрес. Річ у тім, що переживання сприяють посиленню роботи потових залоз, а при сильному потовиділенні спостерігається збільшення концентрації сульфатів. Це солі сірчаної кислоти, які вступають у хімічну реакцію з металом, що і призводить до почорніння ювелірного виробу.

відео дня

Якщо ви займаєтеся спортом, не знімаючи улюблений ланцюжок або сережки, то прикраса також може почорніти, оскільки фізична активність призводить до посилення потовиділення.

Контакт із побутовою хімією або косметикою також нерідко призводить до почорніння срібної прикраси. Тому важливо знімати ювелірний виріб перед прибиранням, пранням, приготуванням їжі.

Прикраси зі срібла також потрібно обов'язково знімати перед басейном, душем або сауною.

Крім того, не варто брати з собою на море срібні прикраси. Річ у тім, що вологий клімат, морська вода й повітря є дуже агресивним середовищем для металу. На березі моря атмосфера насичена сірководнем, який разом із теплою погодою прискорять процес окислення металу.

Коли темніє срібло на тілі - прикмети

Згідно з народними повір'ями, якщо натільний срібний хрестик потемнів, то в людини занепад сил і життєвої енергії.

Крім того, в народі кажуть, що почорніння натільного хрестика - явна ознака того, що людину зурочили, оскільки він є потужним енергетичним захисником свого власника. У цьому разі хрестик потрібно промити в проточній джерельній воді, а ще краще - скупатися самому. Тоді вода забере із собою весь негатив.

У релігії вважається, що якщо хрест потемнів, то людина скоїла якийсь гріх. У цьому разі необхідно піти до церкви, сповідатися, залишити чорний хрестик у храмі, а собі купити новий.

На Сході існує думка, що срібло - це провідник між світом живих і світом духів. Згідно з місцевими повір'ями, якщо срібна річ темніє, значить людині вдалося уникнути якоїсь великої біди.

Мешканці Західної Європи вважали, що, натільна срібна прикраса темніє тоді, коли чаклун наводив на людину порчу. А якщо чорнів ланцюжок, то власникові срібла вдалося уникнути небезпеки, яка могла б призвести до смерті або важкої хвороби.

Як зробити так, щоб срібло не темніло

Зараз усі срібні прикраси покривають тонким шаром родію. Це метал із групи платини, який якраз і убезпечить срібний виріб від потемніння.

Щоб срібло не темніло, зберігати його краще в спеціальному футлярі, який зсередини має бути обшитий спеціальною тканиною, що захищає від потемніння.

Кожен виріб має лежати у своєму власному відділенні.

Якщо клімат вологий, то всередину футляра можна покласти невеликий пакет із вологопоглинаючим засобом.

Ще одне важливе правило, яке допоможе зберегти блиск срібла, полягає в тому, щоб не допускати контакту металу з гумою. Сірка, яка міститься в гумі, веде до потемніння та корозії.

Раніше Главред писав, як перевірити срібло це чи ні - прості способи не потрапити у халепу.

Також ми писали, що найкраще чистить срібло: 3 засоби, які "з'їдять" чорноту.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти