ЄС взимку загрожують великі збитки: Зеленський закликав вирішити газову кризу і запропонував РФ угоду

22 жовтня 2021, 21:37
Україна віддає перевагу співпраці з Європою, проте додаткові варіанти можливі і для Газпрому, сказав Володимир Зеленський.
Зеленський
Якщо ми не вирішимо проблему з газовою кризою, Європа вже цієї зими зазнає величезних збитків - Зеленський / president.gov.ua

Офіційний Київ пропонує Москві 50% знижку на транспортування газу до Європи шляхом української газотранспортної системи. Йдеться про можливі додаткові постачання газу понад ті 40 мільярдів кубометрів палива, які зафіксовані в договорі двох країн, який діє до 2024 року. Про це заявив президент України Володимир Зеленський.

Як повідомляє Bloomberg, український гарант розповів про те, що Київ у питанні щодо транзиту газу через Україну пропонує преференції для європейських компаній. Однак можливістю може скористатися і Газпром.

читайте такожУкраїна трощить газову кризу в ЄС: Київ своєю ГТС готовий поставити Європі 55 млрд кубометрів газу"Україна пропонує ці додаткові можливості для всіх країн - потенційних транзитерів. Ми хотіли б бачити в якості клієнтів європейські компанії, але ці додаткові можливості доступні і Газпрому. Враховуючи поточний тариф на транзит, знижка складе, як я припускаю, 50%", - сказав Зеленський.

За його словами, українська влада також веде перемовини з ЄС і Німеччиною щодо почтачань газу до Європи. У Києві очікують, що Берлін та Брюссель ухвалять оптимальне рішення з даного питання.

Також президент додав, що Україна гарантує транспортування раніше заявлених додаткових обсягів газу, а рішення треба ухвалювати вже зараз. Інакше Європі вже цієї зими загрожують величезні збитки.

"Україна зі свого боку гарантує транзит, гарантує спеціальні антикризові умови для транзиту понад обумовлені обсяги. Дозвольте мені прояснити ситуацію: я впевнений, що якщо ми не зробимо цього прямо зараз, Європа цієї зими зазнає величезних збитків. Зупинити кризу можуть тільки швидкі скоординовані дії", - підкреслив Володимир Зеленський.

Газова криза у Європі

Ринок газу в Євросоюзі з початку серпня перебуває в глибокій кризі. Ціна на газ у Європі стрімко зростала і регулярно досягала рекордних показників. Зокрема, 6 жовтня вартість тисячі кубометрів палива й зовсім досягла позначки в 1924 долара.

Президент РФ Володимир Путін того ж дня сказав, що Газпром готовий забезпечити додаткове прокачування газу до Європи на 15%, після чого ціна палива на біржі знизилася до 980 доларів.читайте такожРФ зарубає постачання газу до Європи, допоки не запустять ПП-2: Москва вибухнула критикою ГТС України

За даними на п'ятницю, 22 жовтня, ціна на газ у Європі на нідерландському хабі TTF становить трохи більше 1000 доларів за тисячу кубометрів.

Шантаж Газпрому і запуск Північного потоку-2

Серед причин газової кризи у Європи виділяють низку факторів. Кажуть про низький рівень запасів палива в газових сховищах європейських країн після холодної зими, а також позицію Газпрому, що відмовляється постачати додаткові обсяги газу до ЄС через ГТС України на тлі майбутнього запуску свого газопроводу ПП-2.

Глава НАК Нафтогаз Юрій Вітренко вважає, що Росія шантажує Європу газовим питанням. За його словами, Москва фактично поставила ультиматум Брюсселю: або дешевший газ і запуск Північного потоку-2, або високі ціни на паливо, його дефіцит, і проблеми з постачанням шляхом української ГТС.

У компанії-операторі ГТС України стверджують, що газова криза у Європі спровокована Газпромом. Росіяни торгуються за більш вигідні для Москви умови в процесі сертифікації Північного потоку-2.

Віцепрем'єр Уряду РФ Олександр Новак 14 жовтня заявив, що магістраль ПП-2 практично готова до запуску.

В американському Мінфіні заявили, що США покарають Газпром за порушення санкцій, пов'язаних з Північним потоком-2.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти