Рада викличе Баканова прозвітувати за "терористичне" переслідування бізнес-конкурента своєї дружини

15 липня 2020, 16:03
СБУ намагаються переслідувати одразу 12 компаній енергетичного бізнесмена Ігоря Тинного, що вказує на очевидність "особистого конфлікту інтересів" Баканова.
Івана Баканова викликали у ВР
Івана Баканова викликали у ВР

Правоохоронний комітет ВР ініціюватиме виклик голови СБУ Івана Баканова на своє засідання. Причина полягає у намірах депутатів з'ясувати, чому очільник СБУ взявся особисто переслідувати колишнього бізнес-конкурента своєї дружини Оксани Лазаренко.

"Ми дуже хотіли б, щоб до нас прийшли керівники СБУ і прозвітували. Ми будемо наполягати на тому, щоб така зустріч була. Я говоритиму з Денисом Монастирським (голова правоохоронного Комітету ВРУ) і зі своїми колегами про те, щоб ми пришвидшили та провели окреме засідання по цим питанням, економічним, які пов'язані зі зверненнями представників бізнесу і з фактами по зловживанню правоохоронців у цій сфері", - прокоментував нардеп Володимир Арешонков.

Політик нагадав, що Президент Володимир Зеленський особисто обіцяв бізнесу вживати кроків задля викорінення практики тиску на українських підприємців.

відео дня

Втім, на разі, його ж довірена особа в обличчі Баканова чинить наперекір.

На підтримку позиції Президента, ми як депутати, повинні теж щось робити, каже Арешонков і додає, що це "не мають бути просто заклики".

Ситуація із тиском та Тинного вже настільки публічна та кричуща, що на неї потрібно реагувати не чекаючи якихось офіційних звернень, констатував "Слуга народ" і пообіцяв спланувати "засідання правоохоронного комітету по розгляду таких питань".

Нагадаємо, за словами депутата і колишнього очільника Transparency International, Ярослава Юрчишина, те, за яким сценарієм сьогодні слідчі СБУ намагаються переслідувати одразу 12 компанії енергетичного бізнесмена Ігоря Тинного вказує на очевидність "особистого конфлікту інтересів" Баканова.

Справи відкриті за статтею фінансування тероризму, хоч самі компанії ніколи не були помічені ні в чому схожому.

Сам Тинний пояснює ситуацію так:

"11 років тому у пана Баканова і його сім'ї разом з його поплічниками на прізвище Бєляєв та Лазутін був бізнес, як вони вважали. Бізнес трохи злодійський. Вони за 5 копійок тримали в оренді ГЕС в Полтавській області. Платили за рік 5 або 6 тис. євро орендної плати. А я їх купив за 360 - 370 тис. на аукціоні", - розповів підприємець.

Зараз же СБУ як раз найбільше цікавлять саме ті компанії Тинного, що і стали, за підсумками державного аукціону, операторами ГЕС в Полтавській області.

За даними росзлідувачів "Наші гроші" Полтавські ГЕС, які сьогодні експлуатують компанії Тинного, 11 років тому перебували у розпорядженні ТОВ "ЕКОінвест" і ТОВ "ПКС "Енерготек". Останні належали дружині Івана Баканова – О. Лазаренко та її рідній сестрі.

Діяльність дружини Баканова (яка є громадянкою РФ) та інших пов'язаних із ними осіб призвела до розтрати державного майна Богуславської та Дибинецької ГЕС на суму 3,9 млн грн.

За цими фактами у 2011 році були відкриті кримінальні справи, а незаконність угод між ТОВ "ЕКОінвест", ТОВ "ПКС "Енерготек" із ГЕС була доведена судами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти