Від депутата до агента РФ: ЗМІ дізналися, як обвинувачений у замовних вбивствах Шепелєв сповідався директору ФСБ

7 грудня 2023, 19:39
398
Колишній народний депутат України Олександр Шепелєв добровільно співпрацював з російською фсб, зокрема, виконував їхні завдання. Його звинувачують у державній зраді, замовних вбивствах та інших фінансових злочинах.
Від депутата до агента РФ: ЗМІ дізналися, як обвинувачений у замовних вбивствах Шепелєв сповідався директору ФСБ
/ УНН

Колишній народний депутат Олександр Шепелев, якого обвинувачують у державній зраді, замовних вбивствах та інших фінансових і корупційних злочинах, тісно співпрацював із російськими спецслужбами вже у той час, коли свідомі українці відстоювали євроінтеграційні прагнення й починали боротися за територіальну цілісність України. Про це свідчать документи, які є в розпорядженні редакції УНН.

Деталі

Як пише видання, Шепелев був готовий на будь-яку співпрацю з ворогом, регулярно із задоволенням виконував завдання кураторів фсб і гру й мріяв у майбутньому працювати на благо росії. Зокрема, у пояснювальній записці директору фсб Олександру Бортнікову, написаній Шепелевим власноручно, він вказує, що добровільно співпрацював із фсб та гру та підкреслює свою щирість у виконанні завдань спеслужб.

відео дня

В документі ексдепутат українського парламенту розповідає про активну співпрацю із російськими спецслужбами й неухильне виконання всіх їхніх вказівок.

Шепелев розповідає директору фсб, як був завербований співробітниками гру. Він згадує, як його тренували проходити співбесіди й перевірки.

"З першої нашої зустрічі в травні 2013 року в Угорщині з Гором Хечояном та Романом Бахарчієвим, з якими мене познайомив і привіз у Будапешт мій друг Ємелян Захаров і сказав, що ці люди співробітники гру росії, дуже серйозні люди, і якщо я зможу переконати їх і зацікавити своєю історією і в мені буде зацікавлена спецслужба, то вони мене і родину доставлять в росію й полегшать легалізацію й держохорону (дадуть – ред.) і я зможу жити спокійно й займатися бізнесом та працювати на благо росії, допомагати спецслужбам", – пише Шепелев.

У пояснювальній записці директору фсб рф ексдепутат також розповідає, що після проходження перевірок він має стати співробітником "контори", так у правоохоронних колах називають розвідувальні органи – фсб та гру.

"Я чітко виконував всі інструкції, хвилювався щоб десь не підвести, тому строго за домовленістю притримувався всіх інструкцій, обіцянок, домовленостей, правил", – зізнається Шепелев.

Як приклад він навів успішну операцію фсб, в якій брав участь, із затримання іншого кадрового офіцера спецслужби Юрія Ільїна. Примітно, що у зверненні до керівника фсб Шепелев вказує, що є громадянином України та Канади, а місце його проживання – "ДНР".

Крім того, у розпорядженні УНН є звернення за підписом Шепелева до генерального прокурора рф та керівника федеральної міграційної служби (фмс) росії з проханням надати йому політичний притулок в росії, у яких також його місцем проживання вказана "ДНР".

У поясненні до звернення до керівника фмс рф Шепелев стверджує, що його переслідують в Україні за підтримку колишнього президента–втікача віктора януковича, а також, що влада нібито хоче отримати від нього інформацію для знищення свої політичних конкурентів. Шепелев наголошує, що під час його роботи у Верховній раді, зокрема у парламентському комітеті банківської, фінансової, податкової та митної політики та в спецкомісії з приватизації мав тісні зв’язки з політичною верхівкою.

"Маю великий об’єм політичної та комерційної інформації", – підкреслив Шепелев, пояснюючи свою цінність.

"Прошу розглянути можливість визнання мене біженцем відповідно до законодавтсва рф…, щоб я міг спокійно жити та працювати в російській федерації й на благо російської федерації", – благав Шепелев.

Доповнення

Раніше УНН розповідав, що прокурор Вікторія Оршавська подала до ВРП скаргу на суддів Верховного суду Король В.В., Маринич В.К. та Марковець А.М, які розглядали касацію у справі Шепелева, й 6 липня 2023 року змінили йому вирок судів попередніх інстанцій. Зокрема, колегія Верховного суду вирішила закрити один з епізодів справи, який стосувався підкупу, через на їхній погляд недостатню кількість доказів. Крім того, судді суттєво зменшили строк відбування покарання Шепелева, зарахувавши йому термін перебування в СІЗО рф з 19 березня 2015 року по 8 липня 2016 року.

Тоді російські правоохоронці затримали його за екстрадиційним запитом України. Поки нібито вирішувалося питання його видачі Україні, Шепелев активно співпрацював із фсб рф і повинен був знаходитися в слідчому ізоляторі.

Через рік росія все ж відмовилася видати нардепа-втікача українському правосуддю, посилаючись на загрози власній національній безпеці. Колегія Верховного суду також скористалася "законом Савченко" і зарахувала Шепелеву у строк відбування покарання його перебування в СІЗО по обвинуваченню в інших справах.

Таким чином, за рішенням касаційної інстанції Шепелев повністю відбув покарання за вироком Деснянського районного суду м. Києва від 7 серпня 2020 року. Крім того, через закриття епізодів про підкуп майно екснардепа не конфісковуватимуть. Нагадаємо, у 2014 році Шепелева затримали у справі про вбивство чотирьох осіб і замаху на вбивство банкіра Сергія Дядечко. Проте ексдепутату вдалося втекти з-під варти через "лікарняну схему". Чотири роки він переховувався в росії й був затриманий українськими правоохоронцями тільки у 2018 році.

Окрім справи про замовлення вбивств п’яти людей, в українських судах також розглядаються справи за обвинуваченням Шепелева у вчиненні державної зради та розкраданні коштів "Родовід банку".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти