У найближчі кілька років для України головне - просто вижити

5 січня 2021, 08:55
Перспективи на найближчі 3-4 роки нерадісні і немає внутрішніх або зовнішніх факторів, які б могли змінити ситуацію на краще.
Зеленський
Володимир Зеленський / Главред

Почнемо з зовнішніх факторів. Виділимо два найголовніших: президентство Байдена і відхід Путіна

1. Після того, як Верховний суд США не набрався сміливості розглядати факти шахрайства на виборах, в США буде реалізований найгірший варіант, так як Трамп відмовиться визнати свою поразку. Це найнебезпечніший прецедент. При демократії вибори повинні проводитися в такий спосіб, щоб сторона, що програла, добровільно визнавала свою поразку і спокійно передавала владу. Але, як я вже не раз писав, в США вже давно немає демократії.

Це означає, що Байден не матиме легітимності і всередині Америки і частково на міжнародній арені. 80 млн американців не визнають його своїм президентом. Цілком очевидно, що Байден спробує консолідувати еліту і суспільство за рахунок агресивної міжнародної політики. Як будь-яка імперія, США мають унікальну можливість виносити свої внутрішні проблеми на експорт. Це обов'язково буде зроблено. І в якості мішені буде обрана в першу чергу Росія, яку обкладуть санкціями.

відео дня

читайте такожВ України є тільки один шанс повернути мир на Донбас

2. Чутки про те, що Путін серйозно хворий, мабуть, мають підстави, і він готується до передачі влади наступнику. Думаю, що це відбудеться протягом найближчих 1,5 років. Зараз в Росії йде боротьба всіх угруповань за спадщину ВВП.

Якою може бути політика Кремля після відходу Путіна? Принципово є два варіанти.

  1. Покаятися перед США, звалити все на Путіна і приступити до поступового відходу з України, Сирії, Кавказу, Білорусії, Придністров'я в обмін на гарантії недоторканності активів. Немає сумнівів, що саме такої поведінки від Росії вимагатиме адміністрація Байдена. Імовірність сценарію - не більше 15%.
  2. Подальша самоізоляція Росії, підйом антизахідної, патріотичної істерії, згуртування навколо нового лідера і перетворення Росії в якусь подобу Північної Кореї. Ймовірність - 85%.

Другий, найбільш вірогідний сценарій, означатиме неминуче відновлення великомасштабних бойових дій на Донбасі. США нададуть масштабну військову допомогу Україні і конфлікт буде розвиватися по наростаючій, по суті перетворившись на війну між Україною і Росією. В результаті цієї війни Україна понесе подальші, більш значні територіальні втрати. Це призведе до важкої політичної кризи, економічного колапсу з усіма витікаючими наслідками для цілісності України.

Тепер про внутрішні фактори.

З приходом до влади Зеленського керованість в країні стала різко падати. На жаль, ця тенденція наростає з кожним місяцем і ситуація загрожує перетворитися просто в управлінський хаос.

В Україні склалася унікальна ситуація багатовладдя. Вона призвела до управлінського хаосу, бардаку, квінтесенцією якого став заколот Конституційного Суду. Ситуація з керованістю погіршується мало не з кожним днем і я не бачу тих факторів, які могли б зупинити цю тенденцію.

читайте такожЗанурення в безодню: що чекає гривню в 2021-му

Цілком очевидно, що нічого не вирішать і дострокові парламентські вибори, так як розклад сил між олігархічними кланами у ВР буде приблизно таким же. Ситуація олігархічного багатовладдя не дозволяє провести ніяких реформ, спрямованих на поліпшення інвестиційного клімату, тому інвестиції в країну не йтимуть. Економіка буде як і раніше стагнувати, уряд буде піднімати податки т .д. у суспільстві будуть наростати апатія, зневіра, відчуженість, пияцтво, наркоманія, проституція, злочинність. Сильні будуть залишати країну.

Загальний висновок: у найближчі 3-4 роки в Україні неможливі ніякі поліпшення. Більше того, можливі сценарії відновлення великомасштабного конфлікту на Донбасі. Тому в ці 3-4 роки Україні треба просто вижити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти