Напередодні великого шухера: чим закінчиться історія з санкціями проти Козака

3 лютого 2021, 14:18
Президент Володимир Зеленський до кінця не розуміє, які процеси запустив, заблокувавши канали Медведчука.
Зеленський
Після указу Зеленського про блокування 112, NewsOne і ZIK Україна опинилася на порозі "великого шухера" / president.gov.ua

Зеленський прийняв історичне рішення – про блокування телеканалів Медведчука і введення персональних санкцій проти його соратника Тараса Козака. Це рішення матиме далекосяжні наслідки, оскільки призведе до серйозного витка політичної напруженості в Україні.

Медведчук і ОПЗЖ тепер почнуть грати на підвищення ставок і намагатися мобілізувати свій електорат. І за Медведчука напевно заступиться Росія.

Відіграти ситуацію назад вже не вийде. Таким кроком він підписався під однозначною смичкою з американцями, і далі йому доведеться тиснути на педаль газу до кінця.

Дане рішення неминуче спричинить ескалацію ситуації на Донбасі. І це на тлі, коли обидві сторони демонстрували невдоволення "Мінськом".

Плюс в ОРДЛО днями провели великий хурал за участю російських "пропага**онів", на якому йшлося про об'єднання "ЛНР" і "ДНР", тобто створення куцої і обгризеної "Новоросії". Це – результат боротьби між ГРУ і ФСБ за контроль над ОРДЛО – над величезними потоками і великими можливостями, які дає нелегальний статус регіону. З одного боку, цей хурал не має довгострокових наслідків, тому що Кремль відмовчувався з цього приводу, але з іншого – російські держструктури впритул займаються цим процесом.

читайте такожЗа відключення каналів Медведчука Зеленський розплатиться президентським крісломНевдоволення "Мінськом" знаходило своє відображення і в порожніх переговорах ТКГ, і в заяві Зеленського в інтерв'ю американському каналу НВО. Йдеться про заяву, в якій Зеленський визнав, що немає ніякого прогресу, ситуація зависла, Росія зриває прийняття компромісних рішень, а тому потрібно запросити США, зокрема, Джозефа Байдена, у "Мінськ". Однак в рамках існуючої конструкції це нереалістично, а в рамках розширеної – росіянам це ні до чого.

У разі, якщо почнеться загострення ситуації на Донбасі, гра піде по-іншому. І Україна отримає можливість відкрито визнати, що "Мінськ" не виконується, що Москва його, по суті, розвалила, і більш тісно притиснутися до Штатів. У Зеленського не залишається можливостей для маневру.

При цьому росіяни будуть усіляко підтримувати Медведчука. І йому ця ситуація дозволить об'єднати під своїми прапорами всі проросійські сили.

Втім, вже в недалекому майбутньому заблоковані канали можуть повернутися в ефір. Оскільки, за словами юристів, цілком можна знайти зачіпки, які дозволять скасувати дане рішення РНБО. Тому цілком можливо, що ці канали включать знову.

читайте такожЗеленський зробив сильний крок, головне тепер-не відступатиУ будь-якому випадку, Зеленський чітко позначив, що йде на конфлікт. За таких умов йому доведеться щось вирішувати і зі своїм оточенням в ОПУ. Адже виникає питання – як на це все відреагує, наприклад, Татаров. Буде дивно, якщо Зеленський буде проводити таку політику, а Татаров та інші подібні хлопці залишаться в ОП. Зеленському доведеться суттєво перетрусити своє оточення і посилити ефективність своєї команди в умовах відкритого конфлікту з Медведчуком.

Зараз Зеленський розіграв приблизно таку ж партію, як і з розпуском парламенту одразу після перемоги на виборах. Такі несподівані кроки ламають сформований баланс, дозволяючи президенту відчувати себе на коні і формувати нову ситуацію.

Хоча, впевнений, Зеленський сам до кінця не розуміє, які процеси він запустив, і що ці процеси можуть призвести до його падіння. Він може закінчити, як Голобородько в серіалі – втратити владу. Адже тепер підніметься нова хвиля суспільно-політичної та економічної кризи в Україні, причому в більш жорсткій площині, а у Зеленського не так багато ресурсів для маневру і стійкості.

Крім того, тепер історія із запровадженням українських санкцій проти китайських інвесторів "Мотор Січі" заграла новими фарбами – вона чудово лягає в логіку зближення з американцями. Це рішення було ухвалене саме тоді, коли в Росії посадили Навального, і весь Захід почав критикувати Путіна за цей крок.

Складається враження, що крок із "Мотор Січчю" був ретельно продуманий – на нього зважилися саме в момент, коли у Заходу буде різко негативна публічна позиція щодо дійства навколо Навального. А крок щодо "Мотор Січі" виглядає, як солідарність із Заходом і рішення на користь американців.

Зеленський, схоже, зараз намагається привернути увагу Вашингтона і сказати: "Гей, Байден! Дивись, ми – свої. Склалася ситуація, на яку ви не можете не реагувати".

Тепер будь-які дії Росії щодо України будуть розглядатися в логіці кризи, що поглиблюється між Росією і Заходом. І у Києва з'являється можливість сильніше притиснутися до американців.

Але – якщо далі не зпочне шкутильгати реалізація, і якщо не вийде, як зазвичай: коли задуми були грандіозні, а наслідки – нікчемні.

Тож ми напередодні великого шухера, який може мати серйозні міжнародні наслідки, оскільки ситуація на Донбасі може загостритися.

Важко прогнозувати подальший розвиток подій в Україні. Але для Зеленського це – Рубікон, який визначить, чи досидить він до кінця, а також позначить, як взагалі буде вирішуватися криза в Україні. Найближчі дні та місяці в Україні будуть дуже і дуже ненудними.

Юрій Романенко, керівник політичних програм Українського інституту майбутнього

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти