Головні інтриги 2021 року для України

13 січня 2021, 08:44
Петро Порошенко щиро сподівається, що наступного року до влади в США прийде Джозеф Байден і благословить його на повернення до президентства в Україні.
Дострокові президентські вибори в Україні в 2021 році стануть можливими лише у двох випадках / УНИАН
Дострокові президентські вибори в Україні в 2021 році стануть можливими лише у двох випадках / УНИАН

Підбиваючи підсумки роботи української влади, варто зазначити, що всі провали цього року у були здебільшого в одній сфері – у сфері економіки. І ці провали були обумовлені різними чинниками – як об'єктивними, так і суб'єктивними.

Фактор епідемії коронавірусу призвів до того, що в українському бюджеті утворилася величезна дірка, а латати її доведеться вже наступного року. В лютому 2020-го у нас була можливість зістрибнути з кредитної голки (уряд і президент уже готувалися до відмови від послуг МВФ та початку повернення накопичених боргів), але коронавірус сплутав усі карти.

Окрім провалів в економіці та боротьбі з коронавірусом, влада провалила і кадрову політику на місцях – було чимало невдалих призначень на губернаторські посади. До провалів слід віднести і сварку з Конституційним Судом. Така ситуація, в принципі, не повинна була виникнути, і 2021 року вона обов’язково має бути якимсь чином розв’язана.

відео дня

Успіхи влади у 2020 році

По-перше, Зеленському вдалося зберегти високі рейтингові позиції – його власні та Слуги народу. Навіть після просідання він залишається на першому місці, а його антирейтинг вкрай низький.

По-друге, не дивлячись на кадровий голод на місцях, СН вдалося набрати найбільшу, у порівнянні з усіма іншими українськими партіями, сумарну кількість мандатів на місцевих виборах. Щоправда отримати посади мерів у більшості великих міст України "слугам" не вдалося.

читайте такожЗа крок від перевиборів: "слуги" догралися, а Зеленський тоне в "теплій ванній"По-третє, Зеленському вдалося завадити посиленню опозиції. По суті, за цей рік в Україні сформувалося три опозиції, які з'ясовують стосунки між собою.

По-четверте, у 2020 року відбулося кілька важливих і правильних кадрових змін. Зеленський, до його честі, дуже швидко зорієнтувався, хто такі "соросята", та очистив уряд та інші державні інституції від людей, які більше працювали на зовнішні інтереси, ніж на інтереси держави. Я маю на увазі заміну Гончарука, Рябошапки і цілої низки інших людей на більш адекватних.

Чим може здивувати 2021-ий

У 2021 році політичних інтриг буде предостатньо.

  • Чи втримається уряд;
  • Якщо уряд не втримається, чи вдасться знайти голоси, аби призначити нового прем'єра і новий уряд;
  • Якщо не вдасться знайти голоси у Верховній Раді, чи будуть дострокові парламентські вибори;
  • Чи вдасться Зеленському встояти перед шаленим тиском з боку зовнішніх чинників і зовнішніх гравців, які впливають на Україну. Йдеться і про Сполучені Штати, і про глобальні структури, які асоціюються з Соросом, Ротшильдами та іншими гравцями. Інтрига полягає в тому, чи вдасться Зеленському не виконувати все те, що Україні нав'язуватимуть зовні;
  • Чи вдасться знайти кошти для того, щоб здійснити виплати по боргових зобов'язаннях. Адже наступного року у нас величезна кількість грошей має піти саме на повернення зовнішнього боргу.

Чи будуть дострокові президентські і парламентські вибори

Імовірність дострокових парламентських виборів зараз важко оцінити. Для того, щоб це сталося, має бути виконана ціла низка умов: якщо відбудеться відставка Шмигаля, якщо у ВРУ не зможуть проголосувати за іншу кандидатуру на посаду прем'єра, бо не вистачить голосів. Тоді, згідно з Конституцією, відбувається розпуск парламенту і проводяться дострокові вибори. Тобто наразі є дуже багато "якщо", дуже багато умов.

читайте такожПоганий і дуже поганий: два сценарії вирішення конфлікту на ДонбасіВідтак, дострокові парламентські вибори – це гіпотетичний сценарій.

Для дострокових президентських виборів взагалі немає підстав наступного року. Вони стануть можливими лише у двох випадках:

  1. Для того щоб Зеленський не втримався при владі, потрібно три чверті голосів народних депутатів за відставку Зеленського. Вони навряд чи знайдуться.
  2. Аби скинути Зеленського, має відбутися державний переворот, який буде санкціонований зовнішніми гравцями. Я не вірю в Майдан, який не санкціонований США. На сьогодні немає жодного гравця, готового підтримати державний переворот в Україні.

Хоча деякі наші політики в це вірять, зокрема, Петро Порошенко, який щиро сподівається, що у січні 2021-го до влади в США прийде Джозеф Байден і благословить його на повернення до президентства в Україні. Але в народі є така приказка: "Дурень думкою багатіє".

Костянтин Бондаренко, директор Інституту української політики, політолог, історик, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти