Назад в СРСР: чим Україні загрожує введення маржі на дизпаливо і бензин

14 травня 2021, 08:48
Введенням маржі на паливо влада переходить до ручного регулювання цін, чим знищить конкуренцію на ринку нафтопродуктів.
АЗС, бензин, паливо
Паливо в Україні може подешевшати / УНІАН

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України опублікувало постанову, якою пропонує на період дії карантину встановити граничну маржу для АЗС при продажі бензину і дизпалива. Згідно з документом, торгова надбавка до середньої ціни дизельного палива не повинна перевищувати 7 грн за літр, а бензину – 5 грн.

Варто зазначити, що це не перша ініціатива Мінекономіки. У квітні вони вже ввели декларування цін на паливо, згідно з яким постачальники палива повинні були за 20 днів повідомити Держпродспоживслужбу про можливе підвищення цін.

Обидві ці ініціативи демонструють повне нерозуміння ринкових процесів і ціноутворення на ринку палива України. І їх впровадження показує, що в Україні переходять від ринкової економіки до адміністративно-командного методу, тим самим повертаючись до СРСР або у 2004 рік, коли Кабмін встановлював ціни на заправках. Оскільки ціни тоді були низькі, палива не було і споживачам доводилося бігати з каністрами по місту.

відео дня

читайте такожДизпаливо в Україні скоро може стати дорожче бензинуВ принципі, 5 гривень на бензин і 7 гривень на дизпаливо, включно з логістикою 1 гривня на літрі – це прийнятна маржа. Але обмеження призведе до знищення конкуренції на ринку нафтопродуктів. Тому що на дешевих заправках тепер будуть змушені підняти ціни на бензин, а преміальні мережі АЗС навпаки їх опустити. Відбувається це тому, що преміальні бренди вирішили руками уряду знищити конкурентів – середній і низький сегмент.

Але в результаті за що боролися, на те і напоролися. Якщо Кабмін ухвалить постанову про маржу, то замість 31 гривні преміальні бренди повинні будуть поставити ціну в 29,46 гривень. Бензин при цьому у них подешевшає, але всі діючі системи лояльності, за рахунок яких українці могли економити від 1 до 5 гривень на 1 літрі, перестануть працювати. Тому при п'ятигривневій маржі знижка в ці самі 5 гривень призведе до того, що їм доведеться працювати в збиток і, що називається, будувати комунізм за свій рахунок.

Держава від цих заходів нічого не виграє і не програє. Тому що в будь-якому випадку вона отримає свої акцизні 12 гривень на 1 літрі з виробника що всередині країни, що при його поставках з-за кордону. А ось із кишені споживача витече більше грошей, бо у них вже не буде можливості шукати дешевий бензин.

Леонід Косянчук, президент Асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України", бізнесмен нафтогазової сфери, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти