Хто винен у новому витку війни між Ізраїлем і Палестиною

12 травня 2021, 19:52
Причини для обстрілів накопичувалися декілька останніх місяців. Насамперед - через жорстку політику Нетаньяху по відношенню до палестинців.
Хто винен у новому витку війни між Ізраїлем і Палестиною
Палестина відкрила вогонь по Ізраїлю через політику прем'єра Нетаньяху / Reuters

У початку конфлікту на Близькому Сході звинувачують палестинців – мовляв, саме вони почали обстріли. Та це не так, бо почали ізраїльтяни.

Якщо говорити про послідовність подій, то усе це накопичувалось упродовж останніх кількох місяців.

По-перше, є так звана політика Біб Нетаньяху, яка була спрямована на анексію значної частини палестинських територій - західного берега. При чому її передбачали здійснити ще минулого року, але цьому завадила ціла серія обставин. Тим не менш, ніхто від цієї ідеї не відмовився, а палестинці її сприймають саме як агресію по відношенню до них.

відео дня

По-друге, відбилася і ситуація у Східному Єрусалимі, де через недолугі дії ізраїльської поліції виникла серйозна напруга. Це були міжетнічні зіткнення між палестинцями і євреями, потім туди втрутилась ізраїльська поліція, яка діяла переважно проти палестинців. В результаті там були одночасно заблоковані Дамаські ворота під час Рамадану, що агресивно сприймалося палестинцями і здійснений штурм мечеті Аль-Акса, що вийшло за межі домовленостей.

Зважаючи на те, що прем’єр Нетаньяху намагається втриматися при владі, тому йому ескалація вигідна, оскільки вона дозволить йому надурити своїх опонентів і на тлі загрози зберегти владу. Відтак цілком можливо, що саме він керував діями поліції, що призвели до загострення. Крім того, тут треба зважати і на Іран, війну з яким 2,5 роки почав Нетаньяху. І я не здивуюся, якщо у конфлікті згодом виявиться і іранський слід.

читайте такожЗ'явилося відео перехоплення ракет ХАМАСу, випущених по ІзраїлюПо-третє, вплинула на загострення і ситуація у Секторі Газа. Звісно, що ХАМАС стежить за нею і, ясна річ, теж намагається провокувати. Ізраїльтяни запровадили колективне покарання і заборонили рибалкам ловити рибу, де переважна більшість людей завдяки цьому виживає. Тобто фактично вони прирекли велику кількість людей на голод.

По-четверте, коронавірус також приклав руку. Бо через нього величезна кількість палестинської молоді опинилася у стані безробіття і без засобів до існування, що також спровокувало місцеве населення на радикальні дії.

А далі ескалація продовжуватиме розвиватися. Бо в ізраїльтян насправді є не так багато варіантів – їм треба входити в Сектор Газа і починати війну у густонаселеній території з відповідними жертвами як з палестинського, так і з ізраїльського боку. Але це – величезні ресурси і постійні втрати. При цьому завжди на столі є варіант чергового перемир’я, та у початок мирного процесу якось слабо віриться. Адже навряд чи поточна ситуація підштовхне сторони до того, щоб домовлятися. Цього не буде.

У той же час не можна сказати, що сторони тільки те і роблять, що чубляться між собою, бо до цього перемир’я тривалий час існувало. Але не можна нікого заганяти в кут, як це зробили ізраїльтяни.

Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти