Гра на підвищення: чому в Росії заговорили про розрив відносин з ЄС

14 лютого 2021, 10:22
Заява Лаврова - спроба відвадити Європу від втручання в справу Олексія Навального.
Боррель Лавров
У РФ заявили про готовність розірвати відносини з Євросоюзом / Reuters

Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Росія готова піти на розрив відносин з Євросоюзом у разі, якщо Брюссель буде вводити обмежувальні заходи, спрямовані на створення ризиків для найбільш важливих секторів російської економіки.

Розрив відносин з Євросоюзом – це цілком реальний варіант і Росія може на нього піти, оскільки їй важливо демонструвати принципову позицію в певних питаннях. Але серйозно цей крок навряд чи розглядають - швидше за все, це чисто політична заява і спроба підняти ставки в дискурсі навколо Навального, який Росія сприймає як втручання Заходу в свої внутрішні справи і його спробу розгойдати ситуацію всередині країни. Крім того, слова Лаврова також можуть бути післясмаком візиту Борреля, який був невдалим для обох сторін.

Якщо це все ж відбудеться, то ймовірно, може відбутися взаємна висилка дипломатів і тоді РФ буде ще більш ізольованою від Європи, у першу чергу, в плані політичних контактів. Відповідно, ускладняться переговори на всіх майданчиках, у тому числі – і в питанні конфлікту на Донбасі. Адже чим гірше політична комунікація, тим гірше йтимуть переговори і в рамках ТКГ в Мінську, і в Нормандському форматі.

відео дня

читайте також"Розрив відносин Росії і ЄС": у Путіна відреагували на заяву ЛавроваГоловне, чого може торкнутися розрив - це торгівлі між РФ і ЄС і, власне, саме тому я в нього не дуже вірю. Росія і Євросоюз досить тісно співпрацюють в енергетиці, в тому числі, по Північному потоку-2 і низці інших трубопроводів у Європу, у продовольстві (наприклад, постачанні зерна) і в промисловості. Для Євросоюзу, особливо, для Франції, Німеччини, де дуже сильне промислове і бізнес-лобі, багато років орієнтоване на РФ, Росія - це великий ринок збуту та імпорту сировини. Тому не виключено, що заява Лаврова також була орієнтована і на промисловців та бізнесменів, щоб ті чинили тиск на уряди країн у разі запровадження санкцій.

Адже фактично, відносини РФ і ЄС тримаються якраз на торгівлі - з цієї ж причини ще в 2014 році санкції Європи були значно м'якшими, ніж ті, що запровадили Штати. І з цієї ж причини Євросоюз не розглядає Росію як військового противника. А оскільки вплив РФ на торгівлю і економіку, що є наріжним каменем співпраці, дуже суперечливий, то самостійно на цей розрив ЄС теж не піде.

Ілля Куса, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти