Чим страшні нові санкції Заходу проти Росії

4 березня 2021, 10:12
США і ЄС вирішили не йти на ескалацію, а діалог з РФ продовжити.
Санкції проти Росії
Як Захід вирішив покарати РФ / gettyimages

Глянув, що за нові санкції ввели Штати і ЄС проти Росії. Можу сказати, що якихось болючих моментів для РФ там немає, особливо для російської економіки.

1. Персональні блокуючі обмеження проти 7 російських чиновників ніякого ефекту не матимуть: ці чиновники навряд чи володіють активами в Штатах і найближчим часом навряд чи збиралися в США.

2. Санкції проти наукових інститутів, що займаються хімічними дослідженнями, теж не особливо страшні. Втім, в довгостроковій перспективі це може виявитися проблемою для розвитку хімічної промисловості в РФ, але побічно.

відео дня

читайте такожЯк прем'єр Шмигаль зриває санкції проти Росії3. Санкції проти 14 російських компаній, які не називали, теж не критичні. Там начебто немає великих стратегічних підприємств, які можуть зробити боляче для російської економіки. До того ж, це не санкції Держказначейства, а списки Мінторгу, вони більш гнучкі, і можуть адаптуватися в будь-яку хвилину (дивимося кейс Олега Дерипаски і його РУСАЛа).

4. Оголосили, що Росія не зможе брати участь у програмах фінансової підтримки США. Москва в них не брала участі і не претендує.

5. Заборони і обмеження на співпрацю держбанків США з російськими вже діють з 2014 року, там нічого істотно нового не додавали.

Ключові санкції, яких побоювалися в Росії і через які була ось ця фраза Лаврова про "розрив відносин з ЄС", введені не були: це обмеження за чутливими технологіями, санкції проти держборгу і великих бізнесменів і банків.

Паралельно з введенням санкцій, в Держдепі США заявили, що не хочуть ескалації з Росією і готові продовжувати з ними стратегічний діалог, незважаючи на тиск у справі Навального. Іншими словами, мухи окремо, котлети окремо. Чистий прагматизм Байдена.

читайте такожЧому Путіну до лампочки санкції Європи через отруєння НавальногоЗ цього в черговий раз робимо висновок, що США не мають наміру розвалювати РФ або скидати їхню владу. Санкційний тиск нікуди не зникне, а відносини з Вашингтоном у Кремля не стануть кращими. Але діалог між ними буде, тому що Росія потрібна США в певних питаннях, і навпаки.

Для України тут треба зрозуміти, що:

1. Санкції - не паличка-виручалочка, вони мають обмежений ефект і час дії.

2. США не будуть впрягатися за нас вирішувати наші проблеми за рахунок своїх глобальних інтересів.

3. Росія буде потрібна Заходу для вирішення певних завдань. Поки Україна не може замінити РФ у цій ролі, або компенсувати втрату РФ для Заходу, говорити про західний тиск на Москву в абсолютних категоріях марно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти