Чим корисні протести в Хабаровську і Мінську, якщо вони ні до чого не привели

3 жовтня 2020, 06:56
Рано співати реквієм за нинішніми протестами.
Антипутінські протести в Хабаровську
Антипутінські протести в Хабаровську тривають вже два місяці / Reuters

Шеф, все пропало, все пропало!

Цей мем з Діамантової руки може стати приспівом "плакальників з революції", які теоретизують з приводу Хабаровська і Білорусі. Вони співчувають протестам. Але вони бачать, що ні хабаровський, ні білоруський протести не домоглися своєї мети. Звідси їх стогони: все безглуздо; мирний протест не може перемогти і себе дискредитує. Революція без насильства і жертв з боку протестувальників приречена - твердять "плакальники" з безпечного далека.

Дійсно, хабаровчани не змусили Москву повернути їм губернатора Фургала. Не досяг мети білоруський протест: Лукашенко залишився, узурпувавши владу.

відео дня

Але чи означає це, що обидва протести були безглузді? Все набагато складніше.

Хабаровськ і Білорусь не схожі ні на соціальні вибухи Латинської Америки, ні на Майдан, ні на східно-європейські революції. Хабаровськ і Білорусь відбуваються в умовах режимів, що мають чималий (а в Росії - величезний) потенціал. Текучий протест, нехай і масовий, але позбавлений організації, не здатний привести до трансформації влади.

читайте такожРосіяни скоро зрозуміють марність мирних протестів і заговорять з Путіним по-іншомуІ все ж навіть при згасанні ці протести - кожен у своєму контексті - є безпрецедентною подією. Вони підривають життєздатність правлячих систем. Вони формують соціальне та культурне середовище майбутнього суспільного піднесення, який набуває генетичного досвіду.

Причому, мирний протест ставить систему, орієнтовану на підпорядкування і не здатну до компромісів, в безвихідне становище. Рано чи пізно система змушена звіріти, провокуючи суспільне відторгнення.

Хабаровський край - навіть якщо народ піде з вулиць - залишиться ворожим цій владі. У краї з'явилася радикальна меншість, готова стати стрижнем майбутніх виступів. Більш того, відсутність можливості для легальної каналізації настроїв - через вибори і політичні рухи - виштовхує майбутній російський протест на вулицю.

Так, що ситуація така: протест в Хабаровському краї не переміг, але влада програла, втративши регіон. Відтепер "Хабаровськ" - це попередження Кремлю про можливе або неминуче.

У Білорусі все ще чіткіше. Лукашенко зберіг владу. Але що таке влада над країною, яка тебе ненавидить?! І хіба це влада, якщо її потрібно затверджувати підпільно?

читайте такожЯкі наслідки для Лукашенка матиме резолюція ЄвропарламентуСам Лукашенко програв все: репутацію, свою роль у національній історії, вплив на країну, особисту безпеку, гарантію лояльності еліти. Білоруси не тільки скинули свого "агрофюрера" до ролі заручника і своїх силовиків, і Кремля - вони вже не повернуться в стару колію. Росії доведеться попрощатися з мріями про союзну державу. Європі доведеться думати про те, що Білорусь може означати для європейської безпеки і для європейських принципів.

Так, що рано співати реквієм за нинішніми протестами. Так, найчастіше народний протест не домагається негайної перемоги. Але перехід влади до закручування гайок – її визнання власної стратегічної поразки. Так, що віддамо належне тим, хто вчить нас мужності. Не будемо їх вчити, як потрібно робити революції. Постараємося осмислити хабаровський і білоруський досвід, який виходить за межі тих догм, до яких ми звикли.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти