Чому жоден карантин Україну вже не врятує

19 березня 2020, 08:37
У ситуації з коронавірусом влада повинна була зробити тільки одне - не панікувати (далі - рос.)
коронавірус,транспорт
Влада даремно піддалася паніці / УНІАН

Коли я критикую владу за ті чи інші дії, обов'язково перебуває хто-то, хто вимагає не критикувати, а пропонувати. Очевидно, що пропонувати повинна влада, якій ми за це платимо гроші, а не Фейсбук-"аналитеги". Але раз вже так сильно від мене хочуть конструктиву, напишу пару слів з приводу того, як нам потрібно реагувати на епідемію.

Власне, одне слово – НІЯК. Зупинити епідемію можна тільки зусиллями, порівнянними з китайськими. Це нереально в Україні.

Пригальмувати епідемію можна зусиллями, порівнянними з європейськими. Це, якщо сильно напружитися, можна зробити в Україні. Але... не має сенсу.

відео дня

Завдання карантину – розподілити навантаження на систему охорони здоров'я. В кожній країні є певна кількість лікарняних ліжок. В ідеалі воно повинно бути постійно більше, ніж число пацієнтів. Саме цього і дозволяє домогтися тотальний карантин – він "випрямляє" криву захворюваності, не дає їй утворити пік.

читайте такожПохорон економіки: скільки років Україна відновлюватиметься після карантинуВ Україні кількість ліжок, обладнаних необхідною апаратурою, настільки мізерна, що у нас не має значення, з якою швидкістю будуть надходити хворі. Тобто карантин не має великого сенсу. На жаль і ах – але про це треба було думати раніше, вже пізно.

З іншого боку, тотальний карантин - це дуже дорога штука. Вводячи його, потрібно відразу розуміти, що знадобляться багатомільярдні (в доларах) програми підтримки економіки. Європа їх може забезпечити (наприклад, поляки виділяють $52 млрд). Україна – ні. Ми, якщо будемо сліпо їх копіювати без копійки грошей, то до епідемії додамо економічний колапс і соціальна криза, нічого більше.

Тобто влада повинна була робити те, що вона може робити: не панікувати. Перерахувати бюджет, направивши додаткове фінансування в лікарні, масово закупивши обладнання, ліки, маски і антисептики. Для цього хоча б скасувати фінансування дебільних витрат на зразок "підтримки Пласту", "телеканалу для Донбасу" і "мовных інспекторів".Щось вирішити з виплатами в цьому році зовнішнього боргу – ми їх не потягнемо в умовах, що склалися. МВФ і "наші партнери" мають зрозуміти, що між соціальним колапсом всередині країни і незадоволеними інвесторами Україна вибере незадоволених інвесторів. З цієї позиції потрібно вже зараз починати вести переговори.

Попросити, якщо потрібно то і принижено, гуманітарну допомогу у Китаю і всіх країн, які можуть її надати.

читайте такожФейковий карантин, або Чому українці живуть як горили в зоопаркуЗабезпечити (не тільки на словах) карантин там, де він сильно не торкнеться економіку – скасування масових заходів, переведення людей на видалену роботу і т. д.

Забезпечити безпечне середовище в містах – маски, збільшення(!) кількості міського транспорту і зменшення інтервалів руху, антисептична обробка.

Ще раз не панікувати. Молитися. Каятися за те, що ми за 30 років розвалили державу, і що з-за цього зараз будуть вмирати наші старики. Думати, як себе вести, щоб це не повторилося в майбутньому.Всі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти