"Тут кують метал": рецензія на фільм "Трансформери: час звіроботів"

11 червня 2023, 19:20оновлено 3 липня 2023, 22:25
В український прокат вийшла сьома частина знаменитої кінофраншизи про гігантських роботів "Трансформери" - "час звіроботів".
Трансформер
кадр з х/ф "Трансформери: час звіроботів" / Paramount Pictures

Середина 90-х. Ной (Ентоні Рамос), ветеран "Бурі в пустелі", марно намагається знайти себе в мирному житті - щоб допомагати матері і лікувати молодшого братика. Від відчаю він погоджується допомогти знайомому бандиту викрасти наворочений "Порше". Але викрадення йде не за планом - і виявляється, що авто не просте. Воно говорить і може перетворюватися в різні види техніки. У цей час археолог Олена Уоллес (Домінік Фішбек), досліджуючи стародавній артефакт, випадково активує його. І той тут же починає посилати сигнали, на який реагують стародавні інопланетні раси роботів - добрі автоботи, злі тероркони і максимали - ті самі звіроботи з назви.

Якщо глянути ретроспективно, то кінофраншиза "Трансформери" виглядає вельми дивним явищем. Популярні в Штатах ще в 80-х іграшки та мультсеріали в середині нульових зацікавили не кого-небудь, а самого Стівена Спілберга, який став продюсером і запросив стати режисером тоді головного одіозного постановника Голлівуду - Майкла Бея. І раптом схема спрацювала чудово. Як би не громили критики "Трансформерів", франшиза справно збирала мільярди і протягнула аж до п'ятої частини, перш ніж більш-менш провалитися в прокаті.

Але вже тоді було ясно, що студія Paramount Pictures ні за що таку дійну корову на бійню не відправить. Досить швидко був знятий спін - офф "Бамблбі" - про улюбленця глядачів, жовтого трансформера-"джмеля", який теж був вельми успішний. А ось продовження серії забуксувало через пандемію Covid-19 і вийшло в прокат тільки зараз.

Трансформер

По-перше, можна сказати, що в студії вирішили підіграти сучасній голлівудській повістці - на головні ролі покликали латиноамериканця і афроамериканку. Режисером теж став афроамериканець, Стівен Кейбл-молодший, який прославився другою частиною "Кріда" ("чорного" спін-оффу франшизи "Роккі"). Плюс фанатам колишніх "Трансформерів" не варто дивуватися, що в новому фільмі не буде старої-доброї сексуалізації (за яку колись відповідала юна Меган Фокс), а кількість безглуздих жартів зведено до мінімуму (за них відповідає в основному той самий" поршеподібний "трансформер" Міраж", якого озвучує популярний в США комік Піт Девідсон).

У всьому іншому франшиза тримає марку - і буквально кожен цент з 200-мільйонного бюджету видно на екрані. Трансформерів багато і вони різні - на будь-який смак і колір, так що юні фанати напевно залишаться в захваті.

Підсумовуючи, "Трансформери: час звіроботів" - прекрасна розвага для дітей і підлітків, яке на пару годин вимкне їх з реальності (ну і дасть їх батькам час на спокійний шопінг під час походу в ТРЦ у вихідний).

P. S. У фільмі є сцена під час титрів.

Дивіться на відео трейлер фільму "Трансформери: час звіроботів":

Вас можуть зацікавити такі Тексти: