Кун проти легенд та міфів Давньої Греції: рецензія на фільм "Лицарі Зодіаку"

30 травня 2023, 19:50оновлено 3 липня 2023, 22:26
В українському прокаті йде барвистий підлітковий фантастичний бойовик "Лицарі Зодіаку" - екранізація відомої манги з 1980-х.
Лицарі Зодіаку
постер фільму "Лицарі Зодіаку" / Sony Pictures

У якійсь брудній азійській дірі в боях без правил бере участь юний спортивний красень Сейя (Маккен'ю) - з трагічною таємницею в минулому, пов'язаною з його зниклою сестрою. Після того, як хлопець здобуває перемогу над негідником-найманцем (Нік Стал), за ним починають полювання таємничі бандити в чорній броні. Але раптом з нізвідки з'являється похмурий і пом'ятий британець в твідовому піджаку Алман (Шон Бін) каже йому: "Ти чарівник, Гаррі" "У тебе є магічні здібності і ти повинен стати лицарем Пегасом". Мовляв, є реінкарнація богині Афіни у вигляді соковитої юної блондинки (Медісон Айсмен), за якою полює якийсь злочинний синдикат на чолі з підступною Гураад (Фамке Янссен).

Повнометражні екранізації манги і аніме поза межами Японії - окрема і не дуже весела тема. На пальцях маленького хлопчика, який грався з гранатою, можна перерахувати хоч скільки-небудь вдалі проєкти. В останні шість років в широкий світовий прокат вийшов тільки один такий фільм - "Привид у броні" зі Скарлетт Йоханнсон. А, скажімо, нетфліксівську спробу екранізувати легендарний "Зошит смерті" фанати і шанувальники взагалі намагаються не згадувати.

І ось компанія Sony зважилася на експеримент - зняти кіно за старою мангою Saint Seiya, яка вельми своєрідно препарувала легенди з міфами Давньої Греції. Що автоматично означало - поза межами Японії у фільму навряд чи буде віддане і велике фанатське співтовариство.

Проте, результат вийшов не такий сумний, як можна було б подумати. Бюджет в 60 млн доларів дозволив зробити цілком пристойні, хоч і трохи неохайні спецефекти, а також запросити досвідчених акторів. Крім Фамке і Біна, тут ще з'являється зірка бойовиків 90-х Марк Дакаскос, який вельми завзято б'ється та трюкачить, виблискуючи при цьому яскравіше за Сонце лисим черепом.

Лицарі зодіаку
Маккен'ю у фільмі "Лицарі Зодіаку" / скріншот з відео

Ну і звичайно, вдався головний герой. Маккен'ю нашому глядачеві практично невідомий, але виглядає просто чудово в бойових сценах (не кажучи вже про те, що дуже привабливий - анітрохи не гірше за соліста якого-небудь кей-поп-бенду). І точно не паплюжить пам'ять свого легендарного батька - Сонні Тіби (зірки японських бойовиків 70-80-х і одного з улюблених артистів Квентіна Тарантіно). Так що навіть цікаво буде подивитися на Маккен'ю в якомусь дорослому і брутальному бойовику типу "Рейду" або "Джона Віка".

Підсумовуючи - фільм вельми галасливий і нерівний. Якихось нових горизонтів в жанрі не відкриє. Але цілком повинен зайти підліткам, які у вихідний день зайшли провести вільний час в кінотеатр в ТРЦ.

Дивіться на відео трейлер фільму "лицарі зодіаку":