Водій, повертай до чорта: рецензія на фільм "Гра з дияволом"

30 липня 2023, 20:55оновлено 30 липня 2023, 21:41
В українському прокаті йде новий проєкт з Ніколасом Кейджем у головній ролі - камерний кримінальний трилер "Гра з дияволом".
Гра з дияволом
кадр з х/ф "Гра з дияволом" / Capstone Global / Hammerstone Studios

Затюканий життям лас-Вегаський бухгалтер (Юель Кіннаман) сідає в стареньке авто, щоб їхати в пологовий будинок - де його дружина ось-ось має дати світу нове життя. Чоловік дуже нервує - не дай Бог все закінчиться погано (як уже бувало). І у його синочка не буде сестрички або братика. Але як раптом на парковці до нього в авто заскакує божевільний червоноволосий чоловік в криваво-червоному піджаку (Ніколас Кейдж). І, розмахуючи пістолетом, велить їхати, куди він скаже. Загалом, скелетам в шафах цієї ночі буде неспокійно.

За останні 40 років мало знайдеться акторів, чия б кар'єра виписала стільки синусоїдів, як кар'єра Кейджа. Рідний племінник легендарного Френсіса Форда Копполи (який творець "Хрещеного батька" і "Апокаліпсису сьогодні"), рано дебютував в кіно завдяки дядькові в кіно, але досить швидко прославився самостійними ролями - причому у авторів рівня Алана Паркера і Девіда Лінча. А в 90-ті він і зовсім був в топ-5 найпомітніших голлівудських артистів, регулярно відзначаючись як в блокбастерах за типом "Скелі" або "Без обличчя", так в арт-мейнстрімі (і навіть отримав "Оскар" за фільм "Залишаючи Лас-Вегас"). Але ось в нульові його кар'єра поповзла поступово в безодню - в тому числі і тому, що Кейдж встиг наробити багато боргів. І, щоб покрити їх, почав зніматися мало не у всіх фільмах, які йому пропонували. Але ось в останні роки він потроху повертається у велике студійне кіно. Спершу вийшло непогане бойовикове бадді-муві з Педро Паскалем і ним - "Нестерпна тяжкість величезного таланту", а потім прекрасний "Ренфілд" - постмодерністське знущання над історією "Дракули".

Гра з дияволом

Але Кейдж встиг знятися в безлічі більш-менш скромних фільмів, категорії "Б". "Гра з дияволом" - з їх числа. Фільм зробив єврейський режисер Юваль Адлер. Він раніше робив шпигунські драми в Європі, а в Голлівуді у нього тільки один проєкт, не особливо відомий - "Секрети, які ми зберігаємо" з тим же Кіннаманом.

Але кіно вийшло напрочуд добре - і цілком відповідає жанровим канонам камерного трилера. Ну і оскільки бюджет у проєкту явно невеликий і можливості влаштувати феєрію на екрані у творців не було, фільм довелося витягати за рахунок акторської гри. Потрібно сказати, що і Кіннаман, і Кейдж цілком добре з завданням впоралися. Особливо останній, чия манера перегравати в кадрі в Голлівуді давно вже стала об'єктом для жартів. Але тут вона більш-менш обумовлена сюжетом і практично не дратує. Ну а в фіналі автори приберегли цікавий сюжетний твіст, який фанатів жанру точно порадує.

І в цілому кіно вийшло по-хорошому старомодним, родом звідки з все тих же 90-х. Тим цінніше, що воно виходить в прокат саме в кіно, а не на стрімінгах або на ТБ, як то відбувалося останнім часом з такими ось грубувато-мужицькими проектами.

Підсумовуючи - "Гру з дияволом" однозначно варто подивитися всім фанатам Ніколаса Кейджа і любителям жорстких старомодних трилерів (вони з сеансу точно не підуть скривдженими).

Дивіться на відео трейлер фільму "Гра з дияволом":