"Капітане, ніколи не будеш майором": рецензія на фільм "Марвели"

13 листопада 2023, 11:15оновлено 13 листопада 2023, 12:03
В українському прокаті йде черговий фільм з кіновсесвіту Marve - фантастичний комедійний бойовик "Марвели" з Брі Ларсон у головній ролі.
Марвелі
Брі Ларсон у фільмі "Марвели" / Marvel Studios

Всемогутній Капітан Марвел (Брі Ларсон) у шалені 90-ті знищила абсолютний інтелект войовничої раси Крії. І з тих пір їх планета Хала стала натурально Шелезякою - води немає, рослинності немає і повітря теж практично немає. Тому їх лідерка Дар-Бенн (Заві Ештон) - рішуча дівчина з величезним молотом і залізними коронками як у матерою воровайки - придумує хитрий і злочинний план, як проблеми планети своєї вирішити. За рахунок іншої раси - космічних біженців-скруллів. Марвел, природно, проти і їй допомагає її названа племінниця-космонавтка Моніка Рамбо (Теона Парріс), а також юна послідовниця-фанатка Камалла Хан / Міс Марвел (Іман Веллані).

"Марвели" - це, страшно сказати, вже 33-й за рахунком фільм Кіновсесвіту Marvel. І, на жаль, в хитросплетіннях його сюжету простим глядачам (а не задротам-фанатам) не розібратися без півлітри. Адже потрібно тримати в розумі не тільки події першої частини "Капітана Марвел", але і серіалів "Ванда/Віжен", "Міс Марвел" і навіть недавнього "Таємного вторгнення" - звідти прийшов і маячить на задвірках сюжету Нік Ф'юрі (в незмінному виконанні Семюела Л. Джексона).

Марвелі

Все це накладається на явну кризу як і Marvel Studios, так і супергеройського кіно, яке внадилося провалюватися в прокаті. І всемогутній марвеловський деміург Кевін Файгі явно в розгубленості з приводу того, що далі робити (інакше б в Голлівуді не циркулювали чутки про те, що в Кіновсесвіт хочуть повернути старих зірок типу Дауні-молодшого або Еванса).

На жаль,"Марвели" явно не той фільм, який допоможе вийти з кризи. Він начебто легкий, ненапряжний, але надто вже банальний. Що говорити, якщо з нього найкраще запам'ятовуються явно пародійні номери - на океанічній планеті в стилі диснеївських мюзиклів і на космічній станції, пов'язаний з расою іноплатетних ненажерливих котів-флеркенів. Не кажучи вже про те, що нормально комедію вдається грати тільки юної Веллані - ні Ларсон, ні Парріс особливо смішними на екрані не постають.

Марвелі

Підсумовуючи - 220 млн доларів бюджету, звичайно, зробили свою справу і "Марвели" (особливо на великому екрані) виглядають видовищно. Але все одно - дуже навряд чи, що від них отримають велике задоволення звичайні глядачі, а не тільки люди, які з ім'ям Marvel спати лягають, і з ім'ям цим встають.

Дивіться на відео трейлер фільму Марвели:

Вас можуть зацікавити такі тексти: