Х'юстон - у неї проблеми: рецензія на фільм "Уітні: я хочу потанцювати з ким-небудь"

24 грудня 2022, 11:35оновлено 25 грудня 2022, 11:40
В український прокат вийшов музичний фільм-байопік "Вітні: я хочу потанцювати з ким-небудь", присвячений великій американській співачці Вітні Х'юстон.
 Вітні
"Вітні: я хочу потанцювати з кимось" / TriStar Pictures

У штаті Нью-Джерсі живе собі хороша дівчинка Вітні (Наомі Еккі). Вона відмінно співає ‒ та й дивно було б не співати, адже її мати Сіссі (Тамара Тюні) ‒ співачка, а хрещена мати - сама Арета Франклін. Але в родині справи недобрі - батько Джон (Кларк Пітерс) вічно лається з матір'ю і вічно норовить стрибнути у гречку. А дівчинка ні про що більше не мріє, окрім як стати співачкою-суперзіркою. Але, як говорить стара максима "бійтеся бажань – вони виконуються". Тому що прізвище дівчинки - Х'юстон.

Несподіваний успіх в прокаті вийшла кілька років тому "Богемської рапсодії" спровокував зрозумілий інтерес голлівудських босів до музичних байопіків (потім було відмінне кіно про Елтона Джона, а буквально цього літа вийшов" Елвіс " База Лурманна). І ось прийшла черга фільму про Вітні Х'юстон ‒ фігурі наскільки значної, настільки і трагічної. Мільйони проданих платівок, дисків, фанатів по всьому світу ‒ і дуже проблемна особисте життя, проблеми з наркотиками і здоров'ям. І - як підсумок, смерть в неповні 50.

За що можна відразу сказати спасибі творцям фільму ‒ вони не намагаються постійно тиснути на жалість і видавити сльозу з глядача. Всі злети і падіння в кар'єрі Х'юстон показані з явною любов'ю до героїні, але і без відвертого її вигороджування. І особливо добре те, що не стали виконавицю головної ролі британку Наомі Еккі робити фотографічно схожою на Х'юстон за допомогою гриму. Вона грає рівно і місцями пристрасно, але, на жаль, її гру складно назвати видатною. Особливо це помітно по сюжетній лінії з продюсером Клайвом Девісом - людиною, яка, за великим рахунком, і була архітектором її успішної кар'єри. Грає його досвідчений Стенлі Туччі. І він Еккі з легкістю прибирає в спільних сценах.

Вітні

Тут ще потрібно зауважити, що для української публіки Х'юстон, за великим рахунком, завжди була актрисою однієї ролі ("Охоронець") і однієї пісні ‒ I wiil always love you. Решта кар'єри і хіти ‒ а їх реально були десятки, нашим глядачам відомі мало. Так що фільм у відомому сенсі і просвітницьку місію несе.

Підсумовуючи-фільм вийшов задоволеною рівний і міцний. Навряд чи, звичайно, він здивує хардкорних фанатів Х'юстон, але фанатів американської попмузики і любителів музичних байопіків точно задовольнить.