StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Рок-н-рол мертвий, а він ще - ні: рецензія на фільм"мрія місячної доби"

19 вересня 2022, 19:05оновлено 21 вересня 2022, 14:08
В українському прокаті йде документальний фільм про легендарного музиканта Девіда Боуї - "мрія місячної доби".
Боуї
Девід Боуї у фільмі Moonage daydream / HBO Documentary Films / Universal Pictures

То майор тому - заблудла душа космосу, то виснажений Білий герцог, то ти міжпланетно-бісексуальна рок-зірка Зіггі Стардаст, то 80-цька поп-зірка, що закликає все кинути і негайно танцювати - у Девіда Боуї кількість личин обчислювалася десятками, якщо не сотнями.

Рівно мабуть, з тієї самої причини спроби зняти про такого артиста класичний байопік (якось недавно зробили в Голлівуді про Фредді Мерк'юрі і Елтона Джона) - і приречені на провал. Не дуже давній "Боуї: людина із зірки" з тріском провалився - не кажучи вже про те, що його буквально прокляли родичі музиканта.

Але ось для документального фільму життя і творчість Боуї - практично ідеальні. Мабуть, такою логікою і керувалися продюсери з легендарного каналу НВО, коли запускали Moonage daydream. Благо, що і відповідний кандидат в режисери у них був - кілька років тому Бретт Морген зняв документалку "Кобейн: чортів монтаж" - про не менш культового рок-музиканта, ніж Боуї - Курта Кобейна.

відео дня

Ну і, мабуть, головне було те, що сім'я Боуї благословила проект і дала можливість використовувати його пісні. Загалом зубчасті колеса швидко закрутилися і ось Moonage daydream на екранах - та ще й в IMAX-форматі.

Боуї

Тут потрібно відразу сказати - занурення у творчість артиста вийшло максимальним. І, якщо можна так висловитися, вкрай калейдоскопічним. На екрані мчить мішанина з кліпів, концертів, фільмів за участю Боуї - глядачеві потрібно тільки встигати за всім цим стежити. Але, найцікавіше - це численні і маловідомі інтерв'ю, які Боуї за свою майже півстолітню кар'єру дав. І - тут потрібно віддати належне і творцям фільму, і родичам музиканта - дуже багато матеріалу, на якому Боуї перебуває в, скажімо так, дуже зміненому всякими популярними в 70-е речовинами.

За великим рахунком, фільму можна пред'явити тільки одне-він дуже заточений на знавців англо-американської рок - культури і, власне, на хардкорних фанатів Боуї - так що поріг входу для інших глядачів досить зависокий. Але, повірте, Moonage daydream варто того, щоб посидіти в Google і пошукати інформацію про головного хамелеона всього світового рок-н-ролу.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти