StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Обробка дерев перед весною: чим обприскувати – копійчаний засіб врятує сад

25 лютого 2024, 04:02оновлено 3 березня, 10:50
Головні поради садівникам – проста й ефективна обробка саду від шкідників та хвороб.
сад
Обробка саду з весни до осені / Коллаж: Главред, Фото: Pixabay/pasja1000, Pixabay/Mariakray

Питання вдосконалення методів мінерального живлення плодових дерев є одним з головних, при вирішенні проблеми весняної обробки саду. Науковці зазначають, що антропогенну дію внесення добрив можна вважати раціональною за умови, якщо вона сприяє протягом одного або кількох вегетаційних періодів досягненню оптимального рівня показників врожайності.

Простими словами, агрохімічні дослідження показують ефективність живлення садових культур азотом, фосфором, калієм, а також мікроелементами з метою отримання високого врожаю. Про це пишуть наукові співробітники Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України у спеціалізованому міжвідомчому тематичному науковому збірнику "Садівництво".

Screenshot
/ sadivnytstvo.kiev.ua

Читайте наш матеріал "Як правильно зробити опудало: класні ідеї для вашого саду та городу".

Фахівці зазначають, що результати дослідження кажуть – при збалансованому мінеральному живленні підвищується загальна стійкість плодових дерев до несприятливих чинників. Садівникам варто пам’ятати, що максимальне надходження поживних речовин у плодові дерева відмічено:

  • за вологості 70-80 % НВ;
  • температури 22-26 ºС;
  • вмісту N-NO3 у ґрунті 14,5-21,7 мг/кг.
Screenshot
/ sadivnytstvo.kiev.ua

Чим вперше обприскувати дерева навесні

Спеціалісти у сфері садівництва звертають увагу на те, що при першому обприскуванню дерев навесні варто зупинити вибір на декількох засобах:

  • 3% Бордоська суміш;
  • залізний купорос;
  • нітрофен;
  • концентрований розчин сечовини (карбаміду);

Чим обробити дерева ранньою весною до розпускання бруньок

Особливу увагу слід приділяти обробці дерев до розпускання бруньок, адже саме від цього безпосередньо залежить якість майбутнього врожаю. Досвідчені садоводи кажуть про те, що у цей період варто приділити увагу обробці плодових дерев спеціальною баковою сумішшю. Її склад доволі простий і доступний буквально на кожному подвір’ї. Туди входять Біошок та 30Д. Водночас слід звернути увагу на те, що обприскування виконують за стійкої середньодобової температури 5 градусів тепла.

Дивіться відео - система екологічно безпечного захисту плодових дерев:

Коли навесні потрібно обприскувати плодові дерева

Питання першого обприскування дерев навесні залежить від особливостей кліматичної зони, у якій вирощують культури. Проте загальні рекомендації говорять про те, що цей процес варто запускати у період формування бруньок (як правило, у середині березня).

Садівникам варто пам’ятати про те, що ця процедура направлена на захист дерев від шкідливих мікроорганізмів. Технологія обробки доволі проста і з нею впорається навіть початківець. Фахівці радять під час першого обприскування очистити ствол дерева щіткою, а також приділити особливу увагу тріщинкам кори.

Що відомо про захист плодових дерев

Захист насаджень від хвороб і шкідників сприяє помітному підвищенню врожайності плодових дерев. Рівень рентабельності при цьому підвищується на третину. Комбіноване застосування та чергування при обприскуваннях за фенопрогнозною системою, з урахуванням небезпеки тих чи інших хвороб і шкідників, забезпечує надійний захист плодових дерев від комплексу шкідливих організмів, повідомляє Національна академія аграрних наук України.

Быльше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти