StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Багато хто припускається помилки: коли солити гречку під час варіння

13 квітня 2024, 10:18
12838
Здавалося б, що складного в приготуванні гречки? Але є один нюанс, який знають не всі.

Гречка, сіль
Сіль у гречку краще додавати одразу / Колаж: Главред, фото: pixabay

Гречка - дуже популярний, смачний і корисний продукт, який подобається практично всім. Варити гречану кашу зовсім нескладно. Головне - розрахувати пропорції крупи і води та не забути вчасно вимкнути плиту. Але є один нюанс, який знають не всі, хоча він має велике значення для того, щоб у результаті отримати смачну кашу. Йдеться про те, коли солити крупу під час варіння - на початку чи вже наприкінці?

До речі, якщо ви шукаєте рецепт приготування гречаної каші, то читайте матеріал: Варити не потрібно: Клопотенко розповів, як смачно приготувати гречку.

відео дня

Коли солити гречку?

Загальне правило для всіх круп одне: під час варіння їх потрібно солити одразу. Річ у тім, що крупи розварюються повільно, тому необхідно дати можливість солоній воді вбратися в них рівномірно.

Якщо посолити воду в середині готування або в останній момент, то вода виявиться солоною, а крупа - ні.

До речі, це правило додавання солі застосовується і тоді, коли крупа вариться відкидним способом (після варіння її відкидають на друшляк і промивають) і не відкидним способом (коли вода повністю випаровується з каструлі).

Цікавий факт: сіль уповільнює закипання води, але прискорює процес кипіння. Таким чином, вода без солі закипить швидше, але якщо сіль додати на початку кипіння, то кип'ячену воду ви отримаєте швидше.

Як варити гречку з кришкою чи без

Гречану кашу можна варити і під кришкою, і без неї.

Якщо каша вариться без кришки, то спочатку її потрібно довести до кипіння, а потім готувати на середньому вогні. Скільки часу варити гречку після закипання? Приблизно 15-20 хвилин.

Якщо ви вирішили використовувати кришку, то каша вариться на мінімальному вогні впродовж 20 хвилин, поки вся вода не вбереться крупою.

Чи можна гречку кидати в киплячу воду?

Немає однозначної думки щодо того, в яку воду засипати гречку - холодну і гарячу.

Деякі господині кажуть, що якщо гречку кинути в холодну воду, то крупа розкисає, і каша виходить в'язкою.

Якщо ж гречку закинути в окріп, то каша виходить розсипчастою.

Якщо ви вирішили попередньо замочити крупу, то робити це потрібно в холодній воді. Замочена крупа звариться набагато швидше.

До речі, якщо гречку під час варіння засипати в уже киплячу воду, то зменшувати вогонь треба одразу після додавання крупи.

Цікаві факти про гречку

Гречка - цінне джерело білка. У ній міститься 18 незамінних амінокислот, а білок близький за складом до збалансованих білків курячих яєць і сухого молока.

Гречка містить три з восьми необхідних організму амінокислот (треонін, лізин, триптофан), завдяки чому є незамінним продуктом для людей, які не їдять м'ясо. Крім того, гречка засвоюється набагато краще за м'ясні продукти.

Гречка виводить з організму шкідливий холестерин і токсини. Її варто вживати літнім людям і тим, хто страждає на анемію.

Вживання гречаної каші покращує психоемоційний стан і роботу головного мозку.

Гречка рятує від безсоння. Якщо ви погано спите - наповніть гречаним лушпинням подушку.

В Індії та Китаї вважається, що за допомогою гречки можна впливати на біологічні точки в організмі, тож для профілактики різних захворювань радять ходити по килимку, на якому розсипана гречка.

Гречка є частиною національної кухні Японії. Там із гречки виробляють гречану локшину "соба", яка користується популярністю.

Раніше Главред писав, чому європейці та американці не їдять гречку: причина здивує багатьох.

Річ у тім, що гречка є невибагливою рослиною - вона не вимагає дуже особливих умов при вирощуванні. І через її невибагливість і дуже широке поширення ця рослина в Америці та низці країн Європи вважалася кормом для тварин.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти