StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Хитрий секрет багатого врожаю: коли садити помідори у відкритий ґрунт

7 квітня 2024, 03:15оновлено 8 квітня, 16:33
Коли пересаджувати розсаду помідорів у відкритий ґрунт - що покласти в лунку.
Помідори
Коли висаджувати розсаду помідорів / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/Couleur, Pixabay/Irina_kukuts

Досвідчені дачники і городники знають про те, що помідори відносяться до теплолюбних культур, тому їхнє висаджування у відкритий ґрунт можна проводити тільки за стійко теплої погоди. А при висадці необхідно контролювати оптимальну температуру, яка коливається в межах 15-29°С.

При цьому фахівці говорять про те, що найкращі врожаї помідорів вдається збирати за підтримання вологості ґрунту впродовж усього періоду вегетації на рівні 70% HB (найменша вологоємність). Про це йдеться в матеріалах Інституту живлення рослин.

Читайте наш матеріал "Копійчаний засіб врятує весь урожай: що покласти в лунку при посадці огірків".

Як правильно вирощувати помідори

Підкреслюється, що за відсутності достатньої кількості вологи, помітно знижується врожайність помідорів. При цьому під час висадки томатів необхідно стежити за високими показниками родючості ґрунту, до яких дуже чутлива культура. Помідори краще висаджувати в пухкі ґрунти з достатнім вмістом органічних речовин.

При цьому важливо підтримувати правильну послідовність живлення помідорів при вирощуванні. До цвітіння помідори потрібно забезпечувати насамперед калієм і фосфором. А на наступних етапах варто приділити увагу активному росту листя. Для цього слід забезпечити посилене азотне живлення.

Чим підживити помідори

Фахівці звертають увагу на те, що потреба в азоті збільшується з переходом від початку вегетації до цвітіння, потім зменшується до фази стиглості. Однак слід враховувати, що надмірне живлення азотом затримує плодоношення і дозрівання плодів.

Овочівники кажуть, що важливу роль у живленні для вирощування помідорів відіграє фосфор. Рослини швидко реагують на дефіцит цього елемента живлення в ґрунті, адже фосфор найпозитивніше впливає на розвиток і ріст помідорів, якщо рослини достатньо забезпечені ним на початковому етапі вегетації.

Дивіться відео - нові сорти та гібриди помідора:

Що любить помідор: які добрива допоможуть отримати багатий урожай

При вирощуванні слід пам'ятати про те, що помідори мають гарну реакцію на внесення як мінеральних, так і органічних добрив. Водночас наголошується, що багато що залежить від умов вирощування і бідні на органічні речовини ґрунти вимагають безпосереднього внесення під помідори органічного добрива у формі добре перепрілого гною.

Слід уважно стежити за дозами мінеральних добрив для застосування під помідори. Вони визначаються залежно від планованого врожаю, вмісту поживних речовин у ґрунті, режиму вологи та дози внесених органічних добрив. Якщо мінеральні добрива вносяться разом із гноєм, то їхню норму скорочують на 30-40%.

Що покласти в лунку при посадці помідор у відкритий ґрунт

Високою ефективністю відзначається внесення добрив при посадці розсади в лунки, зокрема фосфорних, адже тоді вони зосереджуються біля основної маси коріння, що дає змогу рослинам швидко їх використовувати.

Проте якщо під вирощування помідорів внесли недостатню кількість добрив восени або рослини мають слаборозвинений вигляд, слід застосувати підживлення, найкращого ефекту від якого слід очікувати, якщо воно проводилося в умовах достатньої зволоженості або під час зрошення:

  • перше підживлення проводиться через 10-12 діб після посадки;
  • друге підживлення проводиться на початку плодоутворення.

Що таке помідор?

Томат або помідор - однорічна або багаторічна трав'яниста рослина, вид роду Паслін (Solanum) родини Пасльонові (Solanaceae). Вирощують як овочеву культуру; вирощують заради їстівних плодів - соковитих багатогніздових ягід різної форми та забарвлення, які також називають томатами або помідорами.

Вирощування помідорів: що кажуть агрономи

Агрономи в один голос говорять про те, що це залежить від того, в яких умовах вирощують помідори. При цьому слід уважно стежити за температурою ґрунту.

  • При вирощуванні томатів у теплиці, висаджувати розсаду в ґрунт можна наприкінці березня або на початку квітня;
  • При вирощуванні помідорів у відкритому ґрунті, висаджувати можна наприкінці травня або на початку червня.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти