StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як відіпрати пасту від ручки: 10 ефективних способів, які врятують ваш одяг від чорнила

14 вересня 2022, 19:41оновлено 14 вересня 2022, 20:15
Відіпрати чорнило з одягу непросто, але є дієві способи, які допоможуть навіть у найскладніших ситуаціях.
Как отстирать чернила с одежды
Як відіпрати чорнило з одягу/ ua.depositphotos.com

Поки триває навчальний рік у дітей, батьки не можуть розслабитися ні на секунду. Адже від школярів завжди можна чекати якихось сюрпризів. І, зрозуміло, не завжди приємних. Одна із таких неочікуваних неприємностей – чорнильні плямі на одязі. Якщо таке сталося, не опускайте руки. Відіпрати чорнило з одягу досить складно, проте можливо.

Якщо виникло питання, як позбутися плям чорнила на одязі, важливо швидко відреагувати на проблему. Свіжих плям від кулькової ручки позбутися легше, ніж задавнених.

Найпростіший спосіб позбутися чорнильних плям – це віддати забруднений одяг у хімчистку. Але така процедура буде досить дорогою. Тому, якщо ваша річ пошита не з делікатних чи дорогих тканин, можна спробувати самостійно прибрати сліди чорнила з одягу вдома за допомогою підручних засобів.

відео дня

У той же час не забувайте стежити, чи підходить той чи інший спосіб для типу матеріалу, з якого пошита річ. Щоб перевірити це, варто спочатку застосувати невелику кількість засобу на непомітному місці одягу. Наприклад, його можна нанести біля швів або під пахвою з внутрішньої сторони.

Як зупинити "поширення" плями від чорнила

Як ми вже писали вище, дуже важливо швидко відреагувати. Якщо пляма від чорнила з’явилася всього декілька хвилин тому, то варто сповільнити процес її закріплення у шарах тканини. Для цього чимшвидше засипте пляму тальком або дитячою присипкою. Якщо їх немає під рукою, можна застосувати крохмаль або подрібнену крейду.

Порошок варто залишити на плямі на декілька хвилин – він виконає роль абсорбента і не дозволить чорнилу в’їстися у тканину. Коли мине декілька хвилин, пляму потрібно промокнути паперовою серветкою чи паперовим рушником.

Як відіпрати чорнило з одягу

Після того, як ви сповільнили закріплення плями на тканині, можна спробувати вивести його за допомогою кількох простих способів. Виведення плями від чорнила – завдання не з простих. Тому якщо один зі способів не допоміг, переходьте до іншого.

1. Плямовивідник

Спочатку ознайомтеся з інструкцією до засобу, яким збираєтеся скористатися. Дійте відповідно до способу застосування, який у ній вказаний. Адже різні засоби можна по-різному застосовувати – або наносити на пляму і залишати на певну кількість часу, або одразу прати пляму із засобом.

Після застосування плямовивідника залишки чорнила відперіть господарським милом.

Як відіпрати пасту від ручки: 10 ефективних способів, які врятують ваш одяг від чорнила
Відіпрати пляму від чорнила можна за допомогою плямовивідника/ ua.depositphotos.com

2. Лимонна кислота або лимонний сік

Потрібно намочити водою забруднену ділянку. Після цього ватним диском, щедро змоченим у лимонному соку, промокаємо пляму.

Якщо лимона під руками немає, сміливо можна замінити сік розчином лимонної кислоти. Для цього склянку наполовину наповнюємо теплою водою і кидаємо туди пів чайної ложки лимонної кислоти. Далі обробляємо забруднену ділянку ватним лиском, змоченим у цьому розчині.

Потім потрібно змити сліди соку або лимонної кислоти з тканини й обробити ділянку з плямою оцтом. Після цього ретельно прополоскати одяг у воді.

3. Сода й оцет

Склянку наполовину наповніть водою. Капніть туди декілька крапель оцту, а після цього киньте чайну ложку соди і перемішайте. Утворену суміш вилийте на пляму й залиште на 15 хвилин. Коли цей час мине, зачистіть пляму за допомогою старої зубної щітки і прополощіть у воді. Потім залишки чорнила можна додатково відіпрати за допомогою господарського мила.

Сода, уксус
Позбутися чорнильних плям можна за допомогою соди та оцту/ ua.depositphotos.com

4. Спирт

На пляму від чорнила нанести нашатирний або медичний спирт. Після цього можна також "вдавити" речовину всередину тканини за допомогою змоченого у спирті ватного диска – так дія буде ефективнішою. Залишити пляму відмокати приблизно на 30 хвилин.

Коли цей час мине, потрібно стерти пляму ватним диском, який змочити у спирті. Диск потрібно буде декілька разів міняти залежно від того, як він вбиратиме у себе забруднення.

5. Перекис водню і нашатирний спирт

Рідини потрібно змішати у рівних пропорціях і додати у шість разів більше теплої води. У такому розчині замочуємо пляму на 2 години. Потім перемо річ у теплій воді. Якщо одяг білий, можна додати під час прання відбілюючий порошок.

6. Скипидар

У цьому випадку пляму обробляємо точково, вмочивши у скипидар ватну паличку. Спосіб найбільше підходить для шерсті та джинсів.

Проте під час застосування на джинсах варто бути впевненими у тому, що фарба на них дуже добре тримається. В іншому ж випадку на місці, яке ви обробите речовиною, можуть залишитися непривабливі розводи. Щоб впевнитися, що ваші джинси не полиняють від такого засобу, перевірте його дію на невеликій ділянці з внутрішньої сторони одягу.

Стирка, стиральная машина, пятна, пятно
Якщо на одязі з'явилася пляма від чорнила, її потрібно відіпрати якомога швидше, щоб не в'їлася/ ua.depositphotos.com

7. Гірчичний порошок

Потрібно розмішати гірчичний порошок у невеликій кількості води. Далі утворену кашку нанести на чорнильну пляму, скориставшись старою зубною щіткою. Терти пляму одразу не можна – варто просто залишити засіб на забрудненому місці на 15 хвилин. А ось після того, як цей час мине, варто тією ж самою зубною щіткою добре потерти забруднення і потім прополоскати річ.

Проте в цьому разі варто враховувати, що такий спосіб не підходить для білих або дуже світлих тканин, адже гірчиця може залишати забарвлення на матеріалі.

8. Піна для бриття

Потрібно нанести засіб на пляму і зачекати декілька хвилин, щоб піна осіла. Потім забруднене місце потрібно випрати руками і прополоснути у чистій воді.

9. Гліцерин

Речовину потрібно нанести на чорнильну пляму і залишити на кілька хвилин, щоб вона увібралася в тканину. Після цього замочити річ у розчині води і миючого засобу на 30 хвилин. Потім випрати річ повністю з миючим засобом і прополоскати у чистій воді.

При такому способі пляма може не зникнути повністю, а просто поблідніти, що зробить її менш помітною.

10. Молоко

Потрібно нанести достатню кількість молока на чорнильну пляму за допомогою ватного диска і залишити на 30 хвилин. Для кращого ефекту можна навіть замочити пляму в молоці на декілька годин чи на ніч. Потім потрібно випрати забруднену ділянку, щоб прибрати залишки чорнила. Після такого способу річ варто випрати повністю.

Що ще варто пам’ятати

1. Якщо ви намагаєтеся відіпрати чорнило з одягу, враховуйте тип тканини, з якою працюєте. Не усі засоби підходять для усіх без винятку матеріалів.

2. Різні кислоти не можна довго тримати на тканині, адже вони досить агресивні. Якщо їх "перетримати", на обробленому місці може залишитися ділянка, яка досить помітно відрізнятиметься по кольору від усієї речі.

3. Якщо ви намагаєтеся прибрати сліди чорнила з одягу, не можна прати пляму у гарячій воді. Високі температури у цьому випадку не допоможуть, а лише ще більше нашкодять, адже сприятимуть тому, щоб чорнило сильніше в’їлося у тканину.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти