StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Турція чи Туреччина, Молдавія чи Молдова: які країни ми називаємо неправильно

22 вересня 2023, 14:20оновлено 22 вересня 2023, 22:30
Мовознавець Авраменко перерахував цілу низку країн, у назвах яких найчастіше багато хто припускається помилки.
Александр Авраменко, украинский язык
Авраменко сказав, які країни ми називаємо неправильно/ колаж: Главред, фото: скрін

Час від часу можна помітити, як деякі країни називають неправильно, і не лише в мовленні, а й на письмі. Наприклад, на цінниках деяких товарів на прилавках магазинів нерідко можна помітити назву країни походження – "Турція".

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, чому неправильно казати "Турція", і в назвах яких ще країн ми припускаємося помилок.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Як правильно – "за пару хвилин" чи "за кілька хвилин": Авраменко здивував відповіддю

відео дня

"Сьогодні поведемо розмову про назви країн. Виявляється, окремі з них іноді неправильно називають і роблять це навіть на письмі. Далеко за прикладом ходити не треба – зайдімо до супермаркету і що ми там побачимо на ціннику? "Турція". Та немає в українській мові такого слова. Українською правильно називати цю країну Туреччиною", – зазначив мовознавець.

Але не тільки назву Туреччини часто спотворюють мовці, каже Авраменко. Ось ще кілька неправильних назв країн:

  • не Арменія, а Вірменія,
  • не Венгрія, а Угорщина,
  • не Польша, а Польща,
  • не Білорусія, а Білорусь,
  • не Молдавія, а Молдова,
  • не Руминія, а Румунія,
  • не Германія, а Німеччина.

"А на вершині сьогоднішнього хіт-параду мовних негараздів Словакія. Ні, не Словакія, а Словаччина", – звернув увагу мовознавець.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко розповів, чи існує в українській мові слово "чотиридесят". Мовознавець розповів, чому ми використовуємо слово сорок, а не чотиридесят, за аналогією з п’ятдесят, шістдесят тощо.

Також мовознавець раніше пояснив, як правильно – "за пару хвилин" чи "за кілька хвилин". Мовознавець зазначив, що ми часто можемо робити таку помилку у мовленні й навіть не помічати цього.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти