StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Прокинувся - і вже не пам'ятаєш: чому ми забуваємо сни після пробудження

7 листопада 2023, 16:40
З ким не буває? Прокинувся, подумав, і вже не пам'ятаєш сновидіння. Главред розповість, чому ми не можемо згадати сон.
Чому ми забуваємо сни після пробудження
Чому ми забуваємо сни після пробудження / колаж: Главред, фото: скріншот Instagram shvykova_photo

Іноді, особливо в часи важкої реальності, людям сняться красиві і легкі сни. Кожному з нас так чи інакше хоч раз в житті хотілося запам'ятати красивий і казковий сон, але він вислизав з пам'яті буквально через кілька хвилин після пробудження. Дізнайтеся, чому ми не можемо згадати сон, який снився зовсім недавно.

Скільки відсотків снів забуває людина

На запам'ятовування снів впливають більшою мірою фази сну і його якість. Як правило, сни, які людина бачить в глибокій фазі - не запам'ятовуються. В цілому, за деякими даними експертів, людина забуває близько 90% своїх сновидінь.

Чому ми забуваємо сни після пробудження - кілька причин

Найпершою причиною через яку людина забуває сон, є момент пробудження. Коли людина виходить зі сну різко, наприклад, за допомогою будильника, то механізм запам'ятовування працює погано, адже фаза сну переривається різко і дає відчуття стресу.

відео дня

Також причиною втрати пам'яті про сон є безсоння. Коли людина страждає безсонням, у нього погано налагоджена система фаз сну, зокрема - швидкої фази сну під час якої і формується сновидіння.

Всім відомо, що уві сні підсвідомість часом видає максимально абсурдні образи, які мозок найкраще сприймає до пробудження. З цього можна зробити висновок, що найкраще запам'ятовуються ті сни, що максимально наближені до реальності в зрозумілих образах і ситуаціях.

Як згадати сон, який забув

Для того, щоб згадати сон, який вам наснився, досить спробувати скористатися двома порадами. Перша - намагатися не прокидатися різко і відразу після пробудження знову в деталях згадати свій сон вже в стані бодрості. Друга - тримайте біля ліжка блокнот і ручку, щоб мати можливість особливо важливі деталі відразу записати після сну.

Також вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти