StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому потрібно забути про слово "кружка": варто вживати 3 правильні варіанти

25 жовтня 2023, 14:57оновлено 5 листопада 2023, 00:12
Слова "кружка" в українській мові немає, насправді це суржик, який міцно увійшов у використання.
Украинский язык, кружка
Слово "кружка" – це суржик/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Коли ми говоримо про те, що зробили собі чаю або кави, то часто мимохідь прослизає у мовленні слово "кружка" на позначення посудини, з якої ми п’ємо цей напій.

Але не усі здогадуються, що насправді це слово є суржиком, і його краще замінити правильними українськими відповідниками. Хоч часто слово "кружка" саме напрошується для використання, адже тривалий час ми могли його часто чути, все-таки правильно буде використовувати на позначення цього предмета інші слова, які закріплені у словниках.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому не можна казати "ножниці": є єдиний правильний варіант цього слова

відео дня

Як же правильно сказати "кружка" українською мовою? На позначення цього предмета можна використовувати три слова – чашка, кухоль або філіжанка.

В Академічному тлумачному словнику (СУМ) подається таке визначення слова "кружка": "невелика посудина (частіше з вушком), переважно з фарфору, фаянсу, з якої п'ють чай, каву та інші напої".

Також у словнику подаються наступні приклади використання цього слова:

  • "Підвівши знічев'я голову, він побачив вітрину з посудом. – А що якби купити їй, наприклад, чашку?.. Що ж, се нічого!" (Леся Українка, III, 1952, 485);
  • "Разом з робітниками Баранівського фарфорового заводу на Житомирщині було виготовлено сервізи, чашки та інший посуд з нового високоякісного фарфору" (Наука і життя, 8, 1960, 18).

Але слово "чашка" використовують не лише для того, щоб назвати відповідний предмет, а для позначення кількості рідини, яку вміщає ця посудина. Наприклад, "Годують 3 рази в день: вранці 2 чашки какао, або кави, або чаю, масло, мед" (Михайло Коцюбинський, III, 1956, 322).

Також замість слова "кружка" можна вживати слово "кухоль". Цей термін означає "металева або череп'яна посудина з ручкою для пиття".

Крім цього, на позначення "кружки" можна вживати слово філіжанка. Але, як раніше розповідав відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко, чашка і філіжанка хоч і синоніми, але мають невеличку відмінність у значеннях. Так, якщо з чашки п'ють і холодні (молоко, компот), і гарячі (каву чи чай) напої, то з філіжанки – лише чай або каву.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як сказати українською "сосулька". Неправильно казати "взимку з дахів будинків звисають сосульки". Замість кальки з російської є українське слово, яке варто вживати у таких фразах.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти