StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому не можна вживати слово "холостяк": Авраменко назвав милозвучний відповідник

3 серпня 2023, 14:17оновлено 6 серпня 2023, 01:28
84222
Також мовознавець пояснив, як правильно казати – заміжня жінка чи одружена.
Александр Авраменко
Авраменко пояснив, чому не можна вживати слово "холостяк"/ колаж: Главред, фото: скрін

Часто у мовленні може виникати дилема, яке слово правильно використовувати – заміжня чи одружена, коли ми говоримо про жінку, яка вийшла заміж.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці розставив усі крапки над "і" щодо цього питання і пояснив, як же ж правильно говорити.

"У нашій мові є слова заміжня жінка і одружена, і вони синоніми. Щоправда, у діловому мовленні, наприклад, в анкеті краще написати одружена чи неодружена, а не заміжня", – пояснив він.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати також наступний матеріал: Що не так із фразою "ця спідниця кинулася в очі": Авраменко спантеличив відповіддю

Також мовознавець наголосив, що в українській мові неправильно використовувати слово "холостяк", адже такого слова немає у словниках. Натомість ми маємо милозвучний відповідник.

"Чоловіка теж називаємо одружений чи неодружений. До речі, раджу уникати слова холостяк – його немає навіть у славетному словнику Грінченка. Здавна неодруженого чоловіка в Україні називають парубком, а чоловіка старшого віку – старим парубком", – розповів Авраменко.

Крім цього, він додав, що є в нашій мові ще дві пари слів-синонімів, у використанні яких часто сумніваються українці. Ці слова – сім’я і родина та дім і будинок. Сім’я і родина – це слова-синоніми, і кожен з нас сам має право обирати, яке з них використати у тому чи іншому випадку. Така ж ситуація зі словами дім і будинок.

Дивіться відеоз поясненням Авраменка, чому не можна вживати слово "холостяк":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко пояснив, чому неправильно казати "картина написана маслом". Мовознавець відповів, маслом пишуть картини чи олією, і пояснив відмінність між цими термінами.

Також раніше мовознавець пояснив, як правильно казати – бритися чи голитися. Часто можуть виникати сумніви, яке із цих слів використовувати правильно, а застосування якого може бути помилкою.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти