StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому неправильно казати "картина написана маслом": Авраменко пояснив помилку

1 серпня 2023, 13:39оновлено 6 серпня 2023, 01:28
27702
Мовознавець відповів, маслом пишуть картини чи олією, і пояснив відмінність між цими термінами.
Украинский язык, Александр Авраменко
Авраменко сказав, чому неправильно казати "картина написана маслом"/ колаж: Главред, фото: скрін

Часто може виникнути дилема, як правильно назвати речовину, якою написана картина. Багато хто звик чути фразу "картина маслом", що наштовхує на думку, нібито цей варіант може бути правильним. Але насправді це не так.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці розставив усі крапки над "і" та пояснив, як правильно вживати цю фразу.

"Сьогодні пропоную з’ясувати, у чому відмінність між словами масло і олія. Почнімо з масла. Масло – це харчовий продукт тваринного і мінерального походження. Наприклад, вершкове чи кокосове масло. Зверніть увагу, не вершкОве, а вершковЕ. Або масло какао, купоросне масло", – зазначив мовознавець.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати також наступний матеріал: Що не так із фразою "ця спідниця кинулася в очі": Авраменко спантеличив відповіддю

Олія – теж жирова речовина, але вже не тваринного, а рослинного походження, наприклад, кукурудзяна чи соняшникова олія, зазначив мовознавець.

Він додав, що картини пишуть насправді не маслом, а олією.

"А от тертові поверхні механізмів змащують і не олією, і не маслом. Цю рідину називають мастилом", – сказав Авраменко.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, картини пишуть маслом чи олією:

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко пояснив, чому рукавиці і рукавички – це різні речі. Часто українці вживають слово "перчатки", але такого слова у нашій мові взагалі немає, наголосив мовознавець.

Також раніше мовознавець Авраменко вказав на серйозну помилку і пояснив, чому неправильно казати "скули", "челюсть" і "вєски". Часто ми неправильно називаємо частини нашого тіла і навіть не здогадуємося про це. Мовознавець пояснив, як говорити правильно.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти