StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому казати "піцерІя" і "начИнка" – неправильно: Авраменко ошелешив поясненням

4 серпня 2023, 12:22оновлено 6 серпня 2023, 01:28
30006
Деякі наголоси дуже поширених слів так міцно "вросли" у наше мовлення, що ми навіть не помічаємо, що вимовляємо неправильно.
Украинский язык, Александр Авраменко
Авраменко пояснив, чому казати "піцерІя" і "начИнка" – неправильно/ колаж: Главред, фото: скрін

Більшість з нас часто припускається помилок у вимовлянні деяких кухонних термінів, навіть не помічаючи цього. До таких слів, які дуже багато людей вимовляють неправильно, відносяться піцерія, начинка, піала, уподобання тощо.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, у чому саме полягає помилка і як правильно робити наголоси у цих словах.

"Сьогодні попрацюємо із проблемними наголосами у словах, що пов’язані з кухнею. Ну, кожна людина має свої уподОбання. Чи можливо уподобАння? Ні, запам’ятайте, у слові уподобання наголос падає на "о", а не на "а" – уподОбання", – наголосив мовознавець.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати також наступний матеріал: Що не так із фразою "ця спідниця кинулася в очі": Авраменко спантеличив відповіддю

Також він пояснив, що дуже часто зустрічається помилка у слові піцерія – більшість людей вимовляють це слово як піцерІя, роблячи наголос на "і". Насправді ж правильно робити наголос на "е" – піцЕрія.

"Ось ми прийшли до піцЕрії і тепер ви вибираєте нАчинку. Чи начИнку? Ні, все ж таки наголос треба ставити на "а" у першому складі – "нАчинка". А що ж у нас буде на десерт? А на десерт нам принесли фруктовий салат у піалІ. Запам’ятайте, не піАла, а піалА. І, до речі, це ніякий не вибрик моди. Ці слова так наголошувалися завжди", – пояснив Авраменко.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, як правильно наголошувати слова піцерія, начинка, піала:

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко пояснив, хто такий "мазур" і звідки пішло таке прізвище. Виявляється, що усі прізвища, які пішли від цього слова, мають цікаву історію та пов’язують своїх власників з Польщею.

Також раніше Авраменко пояснив, чому неправильно казати "картина написана маслом". Мовознавець відповів, маслом пишуть картини чи олією, і пояснив відмінність між цими термінами.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти