StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чи потрібно поступатися старшим місцем у транспорті: чому в ЄС це не прийнято

20 травня 2024, 21:04оновлено 22 травня, 16:36
35801
Конфлікти між різними поколіннями за місце в громадському транспорті відбуваються деталі частіше. Главред з'ясував, чи потрібно поступатись місцем старшим.
Чи потрібно поступатися старшим місцем у транспорті: чому в ЄС це не прийнято
Чи потрібно поступатися старшим місцем у транспорті - чому в ЄС це не прийнято / Колаж Главред, фото: УНІАН

В Україні вважається загальноприйнятою, зокрема серед представників старшого покоління, практика, коли в громадському транспорті їм обов'язково мають поступатись місцем молодші за віком. Однак, чи поступаються місцем у транспорті старшим людям в розвинутих країнах світу і Європи. Про те, чи потрібно поступатись старшим в транспорті йдеться в матеріалі "Сніданку з 1+1".

Якщо вам цікаво дізнатись більше про цікаві звичаї та закони різних країн Європи та світу, рекомендуємо наш матеріал: Штраф до 20 тисяч євро: чому в Німеччині не можна збирати гриби в лісі.

Чому в Україні прийнято поступатись місцем у транспорті

У сюжеті зазначається, що 67-річні подруги Любов Сергіївна та пані Марина їздять в транспорті щодня. На їх думку молодь повинна поважати старших і завжди поступатись місцем в громадському транспорті.

"Поваги до старших зараз немає ні в чому", - зазначають вони.

Водночас 22-річна Олександра каже, що поступається місцем військовим, вагітним, дітям та старшим людям також. Батьки виховували так. Однак, коли старші люди думають, що їм можна виявляти неповагу до молодших, для Олександри це стає конфліктом інтересів.

"Не варто наїжджати, бо коли наїжджають, хочеться навпаки стати в позу і ні (відмовитись поступатись місцем у транспорті - ред.)", - наголошує дівчина.

Дивіться відео про те, чи варто поступатися місцем у транспорті:

Крім того, 55-річний телеведучий Костянтин Грубич був шокований вчинком підлітків, які вирішили поступитися йому в місце.

"У метро тут два підлітки, подивилися на мене, і вдвох піднялися із словами: "Сідайте". Я був такий шокований, тому що це у мене це перший досвід такий, подякував, похвалив. А потім відмовився, тому що я не хочу бути людиною поважного віку", - розповів він.

Хто такий Констянтин Грубич

Костянти́н Володи́мирович Грубич (нар. 20 серпня 1968, Полтава) — журналіст, ведучий телепрограми "Знак якості" та "Твій День", повідомляє Вікіпедія.

Телеведучий написав про цей випадок пост у одній із соціальних мереж. Дехто з користувачів здивувався, що саме в Україні це питання стоїть так гостро.

В Україні загальноприйнято поступатися місцем старшим у транспорті, оскільки вважається, що це є проявом поваги та ввічливості. Однак в розвинених країнах світу та Європи зокрема, така практика не зустрічається.

Чи поступаються місцем у транспорті в ЄС та розвинених країнах Заходу

22 річна Олександра, що прожила понад рік в Англії зазначає, що в Великобританії ніхто не поступається місцем та і місця, зазвичай, усім вистачає.

"Там не було проблем, як забитий громадський транспорт.", - вказує вона.

Оксфордський професор Сер Мюр Грей навпаки радить людям похилого віку більше стояти. І радить молодшим не поступатися їм місцем.

Хто такий Сер Мюр Грей

Сер Джон Армстронг Мюр Грей - британський лікар, який обіймав керівні посади в галузі скринінгу, громадського здоров'я, управління інформацією та цінності в охороні здоров'я. Він є директором з питань знань у EXI, терапевтичній компанії, що займається цифровими технологіями в галузі охорони здоров'я, яка призначає фізичні вправи людям з 23 довготривалими захворюваннями або з ризиком їх виникнення, а також директором з питань благополуччя в Learning with Experts, компанії, що займається онлайн-навчанням у сфері охорони здоров'я, яка співпрацює з NHS, повідомляє Вікіпедія.

"Ми повинні заохочувати активність у віці, а не говорити людям, щоб вони сиділи, склавши руки. Не купуйте ліфт для своїх стареньких батьків, поставте друге поруччя. І подумайте двічі, перш ніж поступитися своїм місцем в автобусі чи поїзді старшій людині. Стояти - це чудова фізична вправа для них"., - вказує він в коментарі The Sun.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про цікаві закони та правила в інших країнах світу, рекомендуємо наш матеріал: Штраф 1000 євро: чому в Швейцарії не можна змивати унітаз після 22:00.

The Sun

The Sun.co.uk - це онлайн-видання найбільшої британської газети і члена британського регулятора преси IPSO. The Sun прагне до найвищих стандартів точності у своїх репортажах і продовжує інвестувати в оригінальну журналістику в друкованих виданнях і в Інтернеті, йдеться на сайті видання.

Звідки взялась традиція поступатись місцем у транспорті

Експертка з етикету Катерина Демида каже, поступатися старшим в громадському транспорті закладено в загальноприйнятих правилах.

"Така традиція, як поступатися місцем, вона взагалі має відношення до світського етикету і саме до векторів поваги. Якщо ми говоримо про громадський транспорт, звісно, це ситуація світська, побутова. Тому в світському етикеті в нас вектор поваги до дами літнього віку. Вона у нас на першому місці", - наголошує вона.

Хто така Катерина Демида

Катерина Демида - дипломована спеціалістка з етикету з 11-річним досвідом, кандидат психологічних наук.

Крім того, експерт відзначає, що у етикеті існує ієрархія старшинства.

"Отже, перше місце – вік. На другому – жіноча стать, але якщо перед вами чоловік значно старший, то вектор поваги переходить до нього", - йдеться в сюжеті.

В яких випадках не потрібно поступатись місцем старшим у транспорті

Є аргументи, які стверджують, що поступатися місцем старшим у транспорті не завжди необхідно.

По-перше, сучасне суспільство орієнтоване на рівність, і багато людей, незалежно від віку, вважають, що всі пасажири мають рівні права на місця у транспорті. Старші люди не завжди потребують особливого ставлення і можуть самостійно обирати, де їм комфортно сісти або стояти.

По-друге, поступаючись місцем, можна ненавмисно образити старшу людину, яка вважає себе досить сильною і здоровою, щоб стояти. Така пропозиція може бути сприйнята як натяк на слабкість або безпорадність, що може викликати негативні емоції.

По-третє, деякі люди молодшого віку також мають проблеми зі здоров'ям, які не завжди видно зовні. Вони можуть потребувати місця більше, ніж деякі старші люди. Наприклад, вагітні жінки, люди з невидимими інвалідностями або ті, хто просто втомився після важкого робочого дня.

По-четверте, іноді поступка місцем може створювати непотрібний хаос і дискомфорт, особливо в переповненому транспорті. Спроби знайти ідентифікацію, кому поступитися, можуть спричинити затримки і непорозуміння.

Таким чином, хоча поступатися місцем старшим у транспорті часто є проявом ввічливості і поваги, це не завжди необхідно і доречно в кожній ситуації. Сучасне суспільство вимагає врахування різних обставин і потреб усіх пасажирів.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти