StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як правильно казати – мати чи матір: Авраменко здивував відповіддю

9 жовтня 2023, 06:35оновлено 11 жовтня 2023, 00:04
Також мовознавець пояснив, як правильно вживати слово "тато" у множині. За його словами, у вживанні цього слова дуже часто зустрічаються помилки.
Мать с детьми, Александр Авраменко
Авраменко пояснив, як правильно казати – мати чи матір/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрін

До слів "мати" і "матір" ми усі звикли, але не кожен зможе пояснити, у яких саме випадках потрібно використовувати перше слово, а в яких – друге.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, чим саме відрізняються ці слова і чи правильно ми їх використовуємо.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Як правильно казати – жилий чи житловий будинок: Авраменко розставив крапки над "і"

"Як правильно сказати – мати чи матір? Відповідаю: іменники мати і матір – це форми одного слова. Все дуже просто. Мати – це форма називного відмінка (хто? що?), а матір – знахідного (кого? що?)", – пояснив мовознавець.

Наприклад, на картині ми бачимо "кого? що?" – матір (знахідний відмінок), а на іконах малого Ісуса тримає на руках "хто? що?" – мати (називний відмінок).

Також Авраменко розповів, що часто в українців виникає запитання, як вживати слово "тато" у множині. За словами мовознавця, плутанина може виникати, зокрема, через те, що різні джерела подають різну, інколи навіть діаметрально протилежну інформацію про наголошування слова "тато" у множині.

"Ми ж будемо орієнтуватися на чинний правопис. Тож запам’ятайте – у множині треба сказати не "татИ", а "тАти". Наприклад, щасливі "тАти" забирають дітей з садочка. А в родовому відмінку можливі дві форми – немає "кого?" – і "тАт", і "тАтів", – зазначив Авраменко.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, як правильно казати – мати чи матір:

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше мовознавець Авраменко розповів, чому не можна плутати слова "любити" і "кохати". У певних випадках ці слова можна використовувати як синоніми, але аж ніяк не завжди.

Також раніше Авраменко пояснив, чому не можна казати "підніматися вгору" та "офіційні документи". Більшість людей не помічають помилок у словосполученнях "вітати з досягнутими успіхами", "виправляти наявні помилки" та низці інших.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти