StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як і скільки разів годувати цуценя та що можна дати зі столу: поради для собаківників

23 березня 2024, 13:16
147
Правильне годування цуценяти - запорука того, що виросте здоровий і активний собака.
Щенок
Цуценя - це не лише радість, а й великий клопіт / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Коли вдома з'являється маленький чотирилапий друг, це не лише велика радість, а й величезний головний біль для новоспеченого господаря. Чим годувати цуценя, як часто і що можна давати маляті з домашньої їжі? Особливо часто такі питання виникають у початківців-"собачників", які не мають досвіду в утриманні.

По-перше, потрібно одразу визначитися, як ви плануєте годувати цуценя - спеціалізованими кормами або натуральною їжею. Якщо ви берете собаку в розпліднику, то заводчик має вас обов'язково проконсультувати, чим він годував тварину, і дати пораду, чим годувати малюка далі.

Зараз найчастіше в харчуванні домашніх тварин віддають перевагу спеціалізованим кормам. У такого способу годування є безліч переваг, головна з яких - вам не потрібно думати, як зробити раціон собаки збалансованим. Фахівці вже все зробили за вас і склали формулу, за якої цуценя отримуватиме всі поживні речовини, необхідні для нормального росту і розвитку.

відео дня

Як вибрати хороший сухий корм

Вибираючи корм, не варто вірити одній лише рекламі або засновувати свій вибір лише на ціні продукту. Не завжди дорогий корм - це добре, а дешевший - погано.

Передусім, варто навчитися читати етикетки. Так само як і з людськими продуктами, склад корму має бути вам зрозумілий. На першому місці обов'язково має бути м'ясо - джерело білка, який необхідний для здоров'я вихованця. Причому за складом корму має бути чітко зрозуміло, який тваринний білок до нього входить. Серед компонентів не повинно бути субпродуктів і м'яса без вказівки їхнього походження. Наприклад, якщо ви купуєте сухий корм для собак з ягням, то в складі має бути вказано саме м'ясо ягняти.

Також важливо простежити за тим, щоб у складі не було таких компонентів, як пальмова олія і крохмаль. Наявність цих інгредієнтів свідчить про те, що виробники економлять на виготовленні кормів, а склад не відповідає потребам тварини.

Ще одним важливим моментом є барвники та різні хімічні добавки, які в складі можуть бути вказані, як Е і цифровий код. У складі хорошого харчування для домашніх тварин їх бути не повинно.

В Інтернеті є безліч сайтів, де фахівці з харчування, розбирають склад тих чи інших кормів і оцінюють їхню якість за інгредієнтами. Тому, обираючи корм для улюбленця, варто обов'язково почитати відгуки щодо тієї чи іншої лінійки.

Помилково думати, що якщо дорогий і якісний корм вам не по кишені, то простіше годувати улюбленця дешевими варіантами, мовляв, це ж собака і нічого поганого з ним не трапиться. Насправді неякісний корм може спровокувати проблеми зі здоров'ям, і в результаті послуги ветеринара та лікування згодом обійдуться набагато дорожче.

Крім того, неякісний корм не лише негативно впливає на здоров'я тварини, а й не дає їй відчуття насичення. В результаті, насипати корму доведеться більше і купувати його частіше, а значить і обійдеться він дорожче, ніж, наприклад, корм супер-преміум класу.

Як і скільки разів годувати цуценя

Будь-яка формула сухого корму розрахована на певний вік і вагу цуценяти. Норми годування завжди написані на упаковці. Однак цуценяті не можна давати всю порцію за один раз.

Яка порція їжі має бути у цуценяти? Порцію потрібно розділити на кілька прийомів і згодовувати впродовж дня. Це ж правило стосується і натурального харчування.

Згідно із загальноприйнятими правилами, цуценя до двох місяців годують 5-6 разів на день. З чотирьох місяців можна скоротити харчування до 4 разів на день, поступово знижуючи кількість годувань до 3 разів на день. Після 7-8 місяців собаку можна годувати лише двічі на день - вранці та ввечері.

Втім, один або два прийоми їжі на день - не найкраща ідея навіть для дорослого собаки, особливо великого. Багато з них генетично схильні до такого страшного захворювання, як заворот шлунка. Цю хворобу називають бичем великих порід. Вона настільки небезпечна, що нерідко призводить до смертельного результату. Для профілактики цього захворювання використовується, зокрема, і дробове харчування навіть у дорослому віці. Таким чином, дорослого собаку бажано годувати двічі, а краще тричі на день невеликими порціями.

Чи можна годувати собаку один раз на день

Експерти Аризонського університету провели дослідження і з'ясували, що годування собак лише один раз на день знижує ризик виникнення дев'яти видів вікових проблем зі здоров'ям, зокрема: раку, стоматологічних проблемам, зниження когнітивних здібностей, розладів шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок і сечовидільної системи, пише Earth.com.

На думку дослідників, собакам може бути корисно харчуватися рідше через їхнє мисливське походження. Їхні предки - вовки - часто по кілька днів обходилися без їжі.

"Проте наше дослідження не встановило причинно-наслідкового зв'язку між самим режимом годування та хворобами. Також варто враховувати не лише те, як часто тварини їдять, а й у якій кількості", - сказав один з авторів дослідження Метт Кеберлейн із Вашингтонського університету.

Чим можна годувати цуценя з домашньої їжі

Будь-який ветеринар вам скаже, що не варто змішувати сухий корм і натуральну їжу, оскільки це шкідливо для травлення тварини. Однак багато господарів улюбленців не можуть встояти перед жалібним поглядом хвостатої дитини і підгодовують її зі столу.

Що можна давати собаці з людської їжі:

  • морську рибу без кісток;
  • нежирне м'ясо;
  • нежирний сир, кефір або ряжанку (максимум 1,5 відсотка жирності);
  • перепелині яйця;
  • субпродукти;
  • огірки, моркву, яблука.

Продукти не мають бути гострими, солоними, смаженими або солодкими. Також не можна годувати тварину річковою рибою через ризик зараження гельмінтозом.

Категорично не можна давати собаці будь-які цитрусові, виноград, родзинки, персики, вишні.

Раніше Главред писав, собака може вплинути на долю людини. Як і у людей, вся справа в імені. Як же назвати собаку зі змістом, щоб він приніс достаток і везіння.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти