StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що означає "копилити губи" в українській мові: Авраменко здивував відповіддю

1 серпня 2023, 19:02
10833
Мовознавець закликав українців вивчати та шанувати мову, яку передали нам наші предки.
Авраменко
Що означає "копилити губи" в українській мові? / Колаж: Главред, фото: скріншот з відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови пояснив значення деяких фразеологізмів.

"У мові є так звані фразеологізми – це фрази, які не треба сприймати буквально. Їхнє значення потрібно просто запам'ятати", - зазначив Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Мовознавець закликав запам'ятати, що фразеологізм "кусати лікті" означає жалкувати, виявляти досаду.

відео дня

"Іноді можна здогадатися, що означає фразеологізм, якщо логічно поміркувати. Наприклад, фразеологізм "води в рота набрати" означає мовчати, бо коли вода в роті, говорити ми не можемо", - сказав відомий вчитель України.

Як розповів Авраменко, в українській мові є фразеологізм "копилити губи", який означає ображатися. Окрім того, мовознавець зазначив, що фразеологізм "виводити на чисту воду" означає викривати когось, тобто побачити всі недоліки людини.

Насамкінець мовознавець закликав українців вивчати та шанувати мову, яку передали нам наші предки.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко розповідав, як сказати українською "однофамілець". Як зауважив відомий вчитель України, якщо вам не до вподоби слово "однофамілець", то можна вжити милозвучний синонім.

Також Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як правильно називати паперову посудину циліндричної форми: стакан чи склянка. Окрім того, Авраменко розповів, як в народі називають пластикову склянку.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти