StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 17 березня: що не можна робити в День Теплого Олексія

16 березня 2024, 10:02
2463
У цей день не варто планувати далекі подорожі.
Який сьогодні день
Який сьогодні день / Колаж Главред, фото pravlife.org, freepik

17 березня - день, що має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції та звичаї, яких варто дотримуватися.

Дізнайтеся, що дозволено і заборонено робити в деньпам'яті преподобного Олексія.

Яке свято 17 березня

Свята в Україні:

відео дня
  • День мобілізаційного працівника
  • День працівника житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення

Церковне свято 17 березня

17 березня за новим церковним календарем в Україні відзначають день пам'яті преподобного Олексія.

Преподобний Олексій прожив у IV-V столітті в Римі. Його батьки були заможними християнами і вели благочестиве життя. У молодості Олексій одружився, але потім відмовився від дружини і всіх своїх благ, вирішивши присвятити себе Богу.

Протягом сімнадцяти років він жив у місті Едессі, біля храму Пресвятої Богородиці, щодня проводячи час у молитві та пості. Одного разу Божа Матір з'явилася старшому священикові цього храму і веліла знайти на вулиці жебрака на ім'я Олексій і привести його всередину. Вона також назвала його "чоловіком Божим". Цей випадок привернув увагу багатьох до праведника, і його почали шанувати.

Однак святий уникав публічності й повернувся назад до Риму, щоб уникнути слави. Його власний батько не впізнав його і сприйняв Олексія за жебрака, який просив милостиню біля батьківського дому. Батько зглянувся над ним і дозволив йому жити в куточку двору, забезпечуючи їжею зі свого столу. Так Олексій прожив ще 17 років, терплячи глузування від слуг. Після його смерті виявили записку з його справжнім ім'ям і описом його життя. Його поховали в Римі.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні - процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, як 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом із Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "русского мира". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архієпископ Святослав, висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Що не можна робити 17 березня

У день пам'яті преподобного Олексія, Церква рекомендує утриматися від таких дій:

  • вишивання, шиття, плетіння, в'язання;
  • виконання важкої фізичної праці та прання;
  • планування далеких подорожей;
  • давання в борг, особливо якщо ви жінка з дітьми;
  • вживання непісних страв.

Іменини 17 березня

17 березня День Ангела відзначають: Олександр, Олексій, Віктор, Гавриїл, Макар, Павло.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти