Росію перемогти реально, Україна здатна занурити її в хаос – Загородній

18 жовтня 2024, 10:00
147
Україна має право висувати претензії Заходу, тому що завдяки українцям американські солдати не гинуть зараз у країнах Балтії, вважає Тарас Загородній.
 Україні під силу занурити в хаос Росію, навіть у контрнаступ ходити не треба – Загородній
План перемоги Зеленського став ударом по престижу США – Загородній / Главред

Президент Володимир Зеленський представив у Києві та Брюсселі План перемоги, наголосивши, що Україна прагне справедливого миру. План містить п'ять пунктів: перший – про вступ України до НАТО до завершення війни, другий – про зміцнення оборони нашої країни та зброю, яка для цього необхідна, третій – про стримування російської агресії, четвертий – про стратегічно-економічний потенціал України та санкції проти РФ, п'ятий – про повоєнний час.

Велика Британія, Латвія, Литва, Естонія та Швеція привітали План перемоги України, а також закликали максимально посилити підтримку Києва і прискорити рух України до членства в НАТО. А от Угорщину озвучений Зеленським план налякав.

Політичний та економічний експерт Тарас Загородній в інтерв'ю Главреду оцінив реалістичність і головне завдання Плану перемоги України, спрогнозував, як відреагує Захід і як змінить допомогу нашій країні, а також розповів, чи реально перемогти Росію і повернутися до кордонів 1991 року.

відео дня

Як ви загалом оцінюєте План перемоги Зеленського?

По суті, це не план, а оголошення офіційної переговорної позиції щодо Заходу. У перекладі з дипломатичної мови там написано: досить нам компостувати мозок – давайте зброю, врешті-решт, ви – наддержава чи купка балаболок? Це насамперед удар по престижу Сполучених Штатів Америки, які Україна закликала поводити себе так, як належить наддержаві.

Ця переговорна позиція України озвучена для різних "миротворців", які знову намагаються втихомирити Путіна і за рахунок українців вирішити свої питання.

Прокоментуйте, будь ласка, кожен із п'яти пунктів Плану. Наскільки вони реалістичні?

Усі пункти цілком реалістичні і можуть бути виконані. Наше мінімальне завдання – отримати дозвіл на нанесення ударів західною зброєю вглиб території Російської Федерації, щоб знищити її наступальний потенціал.

Зеленський представив План перемоги
Пункти Плану перемоги, який Зеленський представив у Києві та Брюсселі / Інфографіка: Главред

Що стосується першого пункту Плану перемоги Зеленського – про НАТО, то якщо вступ України до НАТО неможливий до її повернення до кордонів 1991 року, то запрошення цілком можливе. І це нічого не коштує. Адже для України головне – не бути "сірою зоною", а бути у сфері Заходу. Нам більше нецікавий "міст до НАТО", наближення на крок, на міліметр і так далі, вся ця нісенітниця вже просто набридла – потрібна конкретика. Тому давайте запрошення, а це головним чином залежить від США.

Я вважаю, що це пункт для торгу з боку Зеленського – мовляв, гаразд, ми не вказуватимемо на те, що ви тріскачки і балаболки, але натомість ви даєте нам можливість бити по території Росії. Тобто це план для розторговки.

Другий пункт – посилення оборони, який передбачає продовження операцій на території РФ, знищення її наступального потенціалу, посилення Сил оборони України, посилення ППО та інше. Чи реалістично отримати від Заходу все необхідне для реалізації цього пункту?

Захід має надавати зброю, зброю і ще раз зброю. Зброї просто купа у західних країн, але вони постійно затримують поставки. Навіть на Заході вже визнають, що адміністрація Байдена регулярно затримує зброю і зволікає з наданням дозволу бити по території Росії. Це претензія про те, що США морочать нам голову. Нехай дають зброю, у них вона є. У США зброї на дві світові війни!

Є зізнання Бена Ходжеса, колишнього командувача армії США в Європі. Коли його запитали, чому не справдився його прогноз про те, що 2023 року Україна вийде до Маріуполя, він сказав: Україні просто не дали зброю, не було на те політичної волі.

Хто заважає Байдену надати зброю Україні? Трамп? Нас просто схиляють до капітуляції мінімальними поставками, щоб Україна стікала кров'ю, забороняючи нам бити по території РФ. Усіх на Заході охопив жах, коли Україна почала бити по складах стратегічної зброї і показала, наскільки трухлявою є Росія, яка не може захистити навіть такі об'єкти. А потім ще й Курська операція довела трухлявість Росії. От на Заході й почали грати у свої ігри із заборонами і затримками поставок.

Зеленський ознайомив Європу з п'ятьма пунктами Плану перемоги України
Зеленський представив План перемоги України в Брюсселі / Фото: Офіс президента України

Чому ви вважаєте, що США зацікавлені в капітуляції України? Адже це буде величезний удар, зокрема іміджевий, і по Штатах теж.

А ця капітуляція просто буде "правильно" оформлена. Оформлять усе так, немов це воля України, нібито вона сама захотіла.

Тому Зеленський абсолютно правильно наголошує цим Планом на тому, що це не ми не хочемо битися до перемоги – це Захід не дає.

Провали адміністрацій демократичних президентів, які почалися ще за Обами, викликають питання вже навіть у США. Тому що абсолютно ніяка політика щодо всього світу, але ж коли поліцейські йдуть, бандити відчувають безкарність і починають вилазити з усіх щілин. От і зараз Штати пропонують думати про перебудову – нібито в Росії прийдуть до влади нові люди, які перезапустять усю систему. Вони хочуть зробити те саме, що було 2009 року, коли Обама пробачив росіянам Грузію, коли сидів із Медведєвим після всього цього і їв гамбургери.

Поясніть, навіщо США капітуляція України? У чому їхній інтерес?

США хочуть, щоб Росія не виграла, але й Україна не програла війну. Вони хочуть залишити Україну в напівзруйнованому стані, Путіна зберегти на місці, а нам будуть продовжувати компостувати мозок.

Головне, чого не хочуть США, – це дестабілізації Росії. Політика США останніх ста років щодо Москви полягає в тому, що Росія має бути стабільною.

Чому для Штатів це важливо?

Тому що США розраховують на те, що Росія буде грати на їхньому боці під час війни з Китаєм. Та й взагалі, США так зручніше.

Третій пункт зводиться до пропозиції України розмістити на її території "комплексний неядерний стратегічний пакет стримування". Про що йдеться?

Все правильно. Це можуть бути Томагавки або американські ракети, здатні нести ядерний боєзаряд, але без нього. Усе це буде хороший варіант.

Думаєте, Вашингтон зважиться на надання Україні Томагавків? Не надто віриться.

Це торг. Завдання мінімум для нас – отримати можливість бити вглиб території Російської Федерації.

Тобто просимо багато, щоб дали бодай щось?

Так, саме так.

Четвертий пункт – економічний, і він передбачає збереження санкцій проти Росії, інвестиції Заходу в розвиток української економіки та інше. Чи готовий Захід платити?

Якщо питати про те, чи готовий Захід платити, то відповідь буде очевидною: звісно, ні. На Заході досі є маса людей, які запитують: коли ви нарешті здохнете, щоб ми могли знову торгувати з Росією.

Ми не повинні виступати з позиції прохача, а говорити так, щоб вони розуміли, що торгувати знову з РФ просто так у них не вийде. Адже дрони можуть літати над нафтопроводами, якими американські компанії качають казахську нафту на Новоросійськ, а ми зможемо гарантувати безпеку нафтопроводів. Якщо грошей немає, то і ніякої безпеки нафтопроводів не буде.

У п'ятому пункті йдеться про можливість заміщення українськими підрозділами військових контингентів США в Європі. Наскільки ця ідея приваблива для Заходу?

Цей пункт – підколка США. Мовляв, вони що є, що їх немає. Цей пункт – удар по престижу США. Оскільки хлопці хтозна-що витворяють, Україна готова їх замінити в Європі. Зрозуміло, що ніхто нікого замінювати не буде. Це просто показовий момент, покликаний продемонструвати американцям, що вони не здатні робити деякі речі в тому стані, в якому вони є.

Якщо цей План, особливо 5-й пункт у вашому трактуванні, має вигляд насмішки над США, то як Вашингтон сприйме таку тональність – з повагою поставиться до того, хто говорить із позиції сили, чи, навпаки, вважатиме це хамством і провчить?

Перше. Усе так і працює.

Нещодавно читав книжку Кіссінджера "Криза". Серед іншого там була стенограма переговорів 1973 року, коли була Війна Судного дня, тоді євреям не давали добити єгипетську армію. І Голда Меїр, вислухавши інших, сказала: "Ну, давайте, покажіть, як дві наддержави ґвалтують маленьку державу – Ізраїль". Скрип зубів після цього був просто гігантський, і тоді були змушені піти на поступки Ізраїлю.

Ось і тут звернення до США: покажіть своїм союзникам і всьому світу, як ви поводитеся, що вашому слову взагалі вірити не можна. Це головний посил усього цього Плану.

Чого, на ваш погляд, цьому Плану не вистачає?

Там усе потрібне є. Головний сенс: дайте нам ракети і не компостуйте мозок.

У нашому експертному середовищі План перемоги Зеленського найбільше критикували за те, що нібито в ньому озвучено побажання Києва щодо того, що має зробити Захід, але жодного слова не сказано про те, що має для перемоги зробити Україна.

А що, Зеленський мав показати плани виробництва озброєнь, скільки ми його виробляємо і що плануємо?

Цей План розрахований на зовнішню аудиторію.

А українці проливають кров і борються за свободу Європи, завдяки цьому американські солдати не гинуть у країнах Балтії. Тому, звичайно, у нас будуть претензії до західних країн! І звісно ж, ми будемо задавати свій порядок денний! Нехай тепер виправдовуються.

Якби ми Курську операцію з кимось узгоджували, ви думаєте, вона відбулася б? Ні, звісно.

Якою, на ваш погляд, буде реакція Заходу на План перемоги Зеленського? Яким буде вихлоп, практичний результат?

Як бачите, відразу у США знайшлося 450 мільйонів доларів допомоги. Якщо в загашниках ще подивляться, знайдеться і все інше раптом.

На Захід потрібно чинити тиск такого роду. Це був пас Заходу.

Утім, не потрібно звертати особливої уваги на те, як зараз коментують цей План – мало що там будуть говорити.

Не треба нам розповідати, що немає можливості перемогти Росію. Росію перемогти можна! І не треба розповідати, що неможливо повернутися до кордонів 1991 року. Можливо! Якщо Україна до бісової матері переб'є всю російську логістику, а потім взимку СБУшники доб'ють газорозподільні мережі Москви, зокрема, то там такий хаос почнеться, що російські війська самі тікатимуть, як німці з Франції в Першу світову війну. І не треба ні в які контрнаступи ходити.

А коли, по-вашому, буде дозвіл бити вглиб Росії – до виборів у США чи після?

До виборів не буде, тому що дідусь узагалі нічого робити не хоче і дме на воду. А от після – можливі варіанти.

Тобто після 5 листопада, але поки ще Байден залишатиметься при владі?

Подивимося. Але я вважаю, що після 5-го числа.

Однак найкраще нам самим виробляти зброю і довбати енергосистему ворога.

План перемоги дасть змогу домогтися хоча б того, щоб Захід не знижував підтримку України, зазначив Загородній
Після 5 листопада Байден дозволить Україні бити вглиб Росії, вважає Загородній / Фото: Офіс президента України

План перемоги Зеленський озвучував на тлі новин про те, що у війну вступила КНДР, надавши Росії свої війська. Чи може вступ у війну третьої країни зробити Захід більш рішучим у підтримці України?

Зеленський просто штовхнув Саллівана, Бернса і Байдена, які робили все, щоб війна не розросталася і не розширювалася. От Зеленський і вказав на те, що вже йде світова війна, вже інші країни офіційно в неї вступають.

Подивимося, чи змусить це Захід бути більш рішучим. Критика Байдена виникає вже всередині країни, особливо на тлі рішучих дій Ізраїлю щодо своїх ворогів. Подивимося. Я думаю, що глибинна держава і Пентагон там все прекрасно розуміють.

Чи не буде Камала Гарріс у разі своєї перемоги такою ж млявою і нерішучою, як Байден?

Є такі ризики, на жаль. Тому що взагалі не зрозуміло, що в неї в голові, яка її позиція.

А якщо переможе Трамп?

Тут більше визначеності. Хлопці вже готові по Ірану влупити. Уже відомо точно, що Трамп зробить, ставши президентом. По-перше, зніме всі обмеження на нафтогазову промисловість США і Канади, тобто після цього нафта і газ Росії та Ірану стануть не так потрібні на зовнішньому ринку. Це обрушить ціни на нафту і газ, що вкрай невигідно Росії. По-друге, буде рвати Китай.

У Росії вже гігантські проблеми. Зверніть увагу, росіяни раптом заговорили про те, що у них посуха, і вони не можуть засіятися. У них проблеми з нафтопродуктами і добривами, і далеко не факт, що наступного року вони зможуть нормально засіятися. А все тому що удари по НПЗ призвели до цілком конкретних результатів.

До чого, на ваш погляд, веде План перемоги Зеленського? До перемоги? Чи до того, що Захід порадить Києву бути скромнішим?

Завдяки цьому ми доб'ємося хоча б того, щоб підтримка не знижувалася. А Україна за рахунок своїх ресурсів вироблятиме озброєння.

Плюс – Україні дадуть можливість бити по території Росії.

Хто такий Тарас Загородній

Тарас Загородній – політтехнолог і експерт. Понад 20 років займається політичним консалтингом, брав участь у виборчих кампаніях як політтехнолог, веде блоги в українських ЗМІ. Також його запрошують на політичні ток-шоу як експерта.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти