StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Старий Новий Рік 2022: традиції, магія дня і чи буде додатковий вихідний

13 січня 2022, 09:50
Чому в цей день не можна рахувати монети і як дівчата ворожили на суженого - розповість Главред.
Старий Новий Рік 2022
Старий Новий Рік 2022 / ​​​​ua.depositphotos.com/

Святкування старого Нового року популярне серед українців. Багато завершують цим днем цикл новорічних і різдвяних свят, накривають святковий стіл і обов'язково загадують бажання під бій курантів.

Про те, які професійні та міжнародні свята українці відзначають в першому місяці року, читайте в нашому матеріалі: Свята в січні 2022: скільки відпочиватимуть в Україні.

відео дня

Старий Новий рік вихідний чи ні в 2022

На відміну від Нового року 1 січня, старий Новий рік не є державним святом, тому додатковий вихідний день не передбачений. Однак він випадає на п'ятницю, що є відмінним приводом зібратися сім'єю за святковим столом.

Традиція святкування старого Нового року виникла на початку 20 століття зі зміною старого григоріанського календаря на новий - юліанський. Згідно юліанським календарем, 1 січня відзначали на 13 днів раніше.

У православній церкві не прийняли перехід на новий календар і продовжили відзначати Новий рік за старим стилем – 13 січня. На сьогоднішній день Новий рік українці святкують за новим календарем, проте всі інші церковні свята відзначаються згідно з григоріанським.

читайте такожВорожіння на старий Новий рік 2022: на судженого, бажання або долю

Старий Новий рік: традиції

У день старого Нового року – 14 січня - відзначає іменини Василь. У народі на Василя хлопці ходили посівати зерном будинку сусідів, щоб урожай в цьому році порадував, а в будинку був достаток. На Васильєв день в будинок першим повинен зайти чоловік.

У ніч на Василя наступав Щедрий вечір (день Маланки, Васильєв вечір, Товста кутя). На стіл подавалися ситні частування: ковбаси, вареники, холодець, свинина. Починали трапезу з куті, яку задобрювали салом, маслом або молоком.

До вечері вся сім'я збирається за одним столом і обов'язково одягає новий одяг. Трапеза проходить за веселощами і піснями.

читайте також"Зі старим Новим роком!"- листівки та прикольні привітання до свята

Магія на старий Новий рік

Дівчата і жінки на Маланку вдавалися до різних ворожінь. Ворожили на судженого і здійснювали обряди на залучення в будинок достатку і благополуччя. Після застілля господині акуратно збирали скатертину, щоб не просипати крихти і, витрушуючи її у вікно, три рази повторювали:"Скільки крихт на скатертины, стільки щастя і багатства в мій будинок".

Дівчата питали долю про свого судженого різноманітними методами. Можна було запитати ім'я першого зустрічного на вулиці або кинути чобіт, щоб визначити в якій стороні живе майбутній чоловік. Також ходили молодиці по дворах і підслуховували бесіди, на підставі яких і трактували чи вийдуть вони заміж цього року чи доведеться ще посидіти в дівках.

читайте такожОригінальні посівалки для дітей і дорослих на старий Новий рік 2022

Що не можна робити в старий Новий рік:

  • брати і давати в борг;
  • посівати дівчатам;
  • сваритися і лаятися;
  • носити старий і темний одяг;
  • виносити сміття;
  • перераховувати монети - так можна провести рік в сльозах.

Рекомендуємо почитати:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти