StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Петра і Павла 2022: дата, традиції і заборони дня

11 липня 2022, 09:20оновлено 11 липня 2022, 15:13
Чому в Петрів день не можна купатися і ходити в ліс.
Петра і Павла 2022
Петра і Павла 2022 / depositphotos.com/

Свято Петра і Павла - день особливого поминання двох верховних апостолів християнської релігії, які несли вчення Господа в маси і прийняли мученицьку смерть.

Про те, які релігійні свята очікують українців в середині літа, читайте в матеріалі: Православний календар на липень 2022: Івана Купала, день Петра і Павла, День Хрещення Русі - важливі дати.

відео дня

Коли Петра і Павла 2022

Це свято має неперехідну дату і щорічно відзначається 12 липня. Цьому дню передує Петрів піст, який триває 21 день з 20 червня по 11 липня. Він починається через тиждень після свята світлої Трійці. Цього року Петрів день випадає на вівторок.

День Петра і Павла 2022 - історія свята

Петро, син рибалки, став одним з перших апостолів Ісуса Христа і ревно ніс його вчення в маси. Він мав силу зцілювати хворих і допомагав стражденним. Він став одним з апостолів, хто тричі відрікся від Христа, проте пізніше покаявся і був прощений Господом. У той же час Павло, здобув вищу освіту, і спочатку був противником християнської релігії. Однак на шляху в Дамаск, йому з'явився Господь. Засліплений Божественним світлом він дійшов до міста, в якому він був хрещений. Після цього він прозрів і став одним з найвідданіших учнів Христа.

читайте такожПетра і Павла 2022 - душевні привітання, красиві картинки і листівки до свята

Обидва апостоли прийняли мученицьку смерть за свою віру. Петро був засуджений до страти через розп'яття, А Павло за свої проповіді – до відсікання голови. До цього дня віруючі з усього світу моляться святим про захист і заступництво.

Традиції на Петра і Павла

У цей день прийнято з самого ранку йти до церкви сповідатися і причащатися, відстоявши службу. Увечері, в день закінчення посту предки влаштовували святкову вечерю, подаючи на стіл частування з риби і овочів. Після застілля страви не прибирали, вважалося, що душі померлих родичів відвідують близьких.

У день Петра і Павла починався період весіль. Згідно з повір'ям, ті хто одружиться з 13 липня до 5 серпня будуть щасливі в шлюбі. Їх союз буде міцним, а будинок – повною чашею.

У цей день за спостереженнями предків, літні дні йдуть на спад. Це вважалося своєрідною кульмінацією літа. Петра і Павла – день, в який відкривався рибальський сезон. Рибалки молилися святим про добий улов.

читайте такожКоли Спаси 2022: медовий, яблучний і Горіховий Спас - дати, заборони і традиції

Ворожіння в Петрів день

У давні часи вважалося, що цей день володіє особливою енергетикою, яка допомагає виконувати бажання. Також, наші предки вірили, що сни в день свята можуть збутися вже через тиждень.

Незаміжні дівчата ворожили на свого судженого, збираючи 12 трав з 12 полів. У ніч на 12 потрібно покласти їх під подушку, примовляючи:

Нехай 12 кольорів покажуть уві сні, яка доля призначена мені. Нехай моє бажання збудеться, і мій суджений з'явиться уві сні.

Петра і Павла - що не можна робити

У цей день існував ряд заборон, порушивши які можна було накликати на себе біди і нещастя. Зокрема на день Петра і Павла не можна:

  • займатися важкою фізичною роботою і домашніми справами;
  • шити і в'язати, займатися рукоділлям;
  • купатися - підвищується ймовірність нещасного випадку на воді;
  • давати і брати щось у борг;
  • їсти фрукти та овочі нового врожаю - наступний рік буде неврожайним;
  • ходити в ліс.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти