StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Горіховий Спас 2022: дата, традиції і заборони дня

28 серпня 2022, 14:46оновлено 28 серпня 2022, 15:49
Чому в цей день не можна було ходити в ліс і що означав стиглий горіх.
Горіховий Спас 2022
Коли Горіховий Спас 2022 /ua.depositphotos.com/

Горіховий Спас 2022 замикає низку серпневих Спасів - народних свят врожаю, які сягають корінням в язичництво. Його відзначають в кінці літа - 29 серпня, після дня успіння пресвятої Богородиці.

Про те, які церковні свята українці відзначатимуть на початку осені, читайте в матеріалі: Православний календар на вересень 2022: Різдво Богородиці, і Воздвиження Хреста Господнього-важливі дати.

У народі Горіховий Спас ще називали Хлібним і Полотняним. У цей день збирали горіхи, торгували на ярмарку і випікали хліб нового врожаю. Свято Спаса ознаменовувало закінчення збору врожаю і настання осені.

відео дня

Горіховий Спас - традиції

Під кінець літа встигали горіхи, і саме в день Спаса їх можна було збирати. Перед вживанням їх освячували в церкві. Предки вірили, що якщо багато горіхів вродило, наступного року чекати щедрого врожаю хліба. Знайти горіх з черв'яком – віщувало великі неприємності. У цей день було прийнято готувати страви з додаванням горіхів: пироги, салати, закуски. Якщо перший горіх на смак стиглий – до великої любові, нестиглий-до важливих новин. Гнилий горіх обіцяв біду.

читайте такожГоріховий Спас 2022: привітання, листівки і картинки до світлого свята

У серпні починався збір пшениці. У день Спаса було прийнято випікати хліб нового врожаю, тому друге народна назва дня Хлібний Спас.

Працювати в цей день не заборонялося, навпаки, вважалося, що того, хто лінується можуть здолати різні напасті. Люди влаштовували ярмарки і продавали на них полотняну тканину. Йти нічого не купивши - погана прикмета. Також в день Спаса жінки ткали полотно і чистили колодязі, щоб вода була взимку і восени. Чоловіки працювали в полі, збираючи пшеницю і жито. Тільки після виконаної роботи сім'я збиралася за святковою вечерею.

Що не можна робити в Горіховий Спас

  • не можна лаятися і сваритися - це сприятливий день, щоб просити вибачення і прощати образи, бажаючи людям добра;
  • ходити в ліс без оберега - предки вірили, що нечиста сила заведе людину в гущавину;
  • лінуватися - це період активного збору врожаю і підготовці до зими.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти