StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Масляна-2024: головні правила свята на кожен день тижня

17 лютого 2024, 18:22
Главред розповідає також, які обряди на Масляну принесуть гроші і щастя в дім.
Масляна-2024: головні правила свята на кожен день тижня
Масляна традиції / Колаж Главред, фото blog.pokupon.ua

Масляна відзначає початок весняного циклу календарних традиційних свят українців, символізуючи веселощі та радість. Це свято багате на релігійні та міфічні обряди, а також унікальні ритуали. У 2024 році Масляну відзначають з 11 до 17 березня - в останній тиждень перед початком Великого посту. Дата свята не постійна і залежить від дати Великодня.

Масляна традиції

Згідно з традицією, Масляний тиждень стартує в понеділок і завершується недільним чудовим спаленням опудала. Кожен день цього свята має свій унікальний сенс і особливі обряди, які слід виконувати.

Понеділок - день зустрічі. Цього дня закінчується підготовка до розваг, відвідують гостей і випікають перший святковий млинець. Зазвичай його віддають бідним на помин душ покійних.

відео дня

Вівторок - час ігор і сватання: у селі влаштовують оглядини. Цей час обрано спеціально, бо під час Великого посту весілля заборонені, але після Великодня, на Червону гірку, можна відзначити створення нової сім'ї. Тому молодь знайомиться цього тижня з довгостроковими планами.

Тож якщо ви не в шлюбі - зверніть увагу на це. Якщо хлопець підморгнув вам - зверніть увагу! Не йдіть одразу. Можливо, у нього серйозні наміри.

Середа - день частувань. Ви чули про день тещиних млинців? Так ось, у середу олійного тижня мати дружини пече млинці і пригощає ними зятя. Вважається, що чим багатший стіл, тим більше теща прихильна до чоловіка своєї дочки. Саме від звичаїв цього дня з'явився вислів "до тещі на млинці".

Четвер - час розпусти. Цього дня починається Широка Масляна з пишними святкуваннями. І, звісно ж, жоден святковий тиждень не обходиться без ігор: хороводи, пісні, катання з гірки, стрибки через багаття, кулачні бої, все це в супроводі пісень і танців. Але головна подія - це побудова снігового міста. Діти та дорослі будують снігові фортеці та діляться на дві команди - піхоту та кінноту - щоб розпочати гру. Піхота захищає фортецю, а кіннота намагається її зруйнувати.

П'ятниця - вечірки тещі. Цього дня навпаки, мати доньки сама приходить у дім до зятя, і він має пригостити її символами Масляної. При цьому теща приходить не одна, а з подругами, щоб продемонструвати перед ними, яку повагу їй виявляє зять.

Субота - посиденьки зі свекрухою. У передостанній день Масляного тижня молоді невістки запрошують родичів чоловіка в гості, насамперед, свекруху. Якщо у свекрухи є незаміжні подруги, вони також запрошуються, а якщо вони вже заміжні, то запрошуються їхні подруги.

Неділя - проводи. Народ починає підготовку до Великого посту. Просять вибачення у близьких, поминають покійних. Усю їжу доїдають, а залишки спалюють. Ретельно миють посуд, а потім ідуть у лазню. Свято завершується урочистим спаленням опудала Масляної, а попіл розвіюється над полями, щоб рік був родючим.

Що не можна робити на Масляну-2024

Відсутні заборони на важкі обов'язки в цей час. Основна вимога - не забувати випікати млинці та запрошувати на них гостей. Однак фізичні роботи по дому рекомендується виконувати тільки протягом перших трьох днів. З четверга по неділю слід уникати роботи, за винятком готування.

Суворо забороняється відхиляти запрошення на масляний обід або не пригостити гостей млинцями. Це розглядається як неповажна поведінка та порушення давніх традицій свята.

Також не варто:

  • Запрошувати гостей у неохайний будинок заборонено.
  • Оскільки цей час призначений для радості та веселощів, важливо не занурюватися в зневіру і не залишатися на самоті.
  • Вираження гніву, скандали і грубі висловлювання - неприйнятні на Масляну. Варто пам'ятати, що незабаром почнеться Великий піст, до якого слід готуватися не тільки фізично, а й морально.
  • Також важливо пам'ятати, що в цей особливий тиждень, перед настанням Великого посту, не слід переїдати.

Як привернути багатство та щастя на Масляну

У старі часи на Масляну існувало безліч обрядів, спрямованих на залучення грошей, багатства, врожаю, любові та щастя.

Для досягнення багатства. За межами міста спалювали старі або непотрібні речі, вимовляючи такі слова: "Спалюю старе і непотрібне. Відкриваю двері для нового у своєму житті. Нехай піде все зайве, а Масляна принесе мені удачу і прибуток".

Для залучення грошей. У перший понеділок після Масляної слід вирушити в місце з великим скупченням людей і шукати монетку. Якщо вдасться знайти, потрібно вимовити змову: "Я, (ім'я), знайшов(ла) монету на своєму шляху. Як я до цих грошей прийшов(ла), так і нехай гроші приходять до мене самі. Нехай кількість людей на святі дорівнюватиме кількості грошей у мене. Амінь!".

Монету слід принести додому і зберігати до наступного року. Через рік її потрібно повернути на місце, де її було знайдено, і кинути туди.

Для залучення щастя в особистому житті. Цей обряд проводиться в останній день Масляної. Необхідно прийти в місце, де проходять гуляння, і в натовпі прочитати змову: "Масляна прийшла, принесла радість усім. Нехай вона принесе щастя і в моє життя, нехай моя доля прийде до мене. Нехай я зустріну гідну людину і знайду щастя назавжди. Так і буде. Амінь". Потім слід зробити три хресні знаки.

Для здоров'я. Під час замішування тіста на млинці слід сказати: "Млинці смажаться, моє здоров'я збільшується. Як млинці стають рум'яними, так і я стаю здоровішим. Нехай до мене приходить здоров'я, а всі хвороби зникають. Моє слово міцне, а діло ліпке. Амінь". Спечені млинці слід з'їсти самому і пригостити ними близьких.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти