StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Масляна 2024: коли готуватися до проводжання зими, дата і традиції

12 лютого 2024, 17:19
Відзначається Великдень у першу неділю після першого весняного повного місяця, що відбувається після весняного рівнодення.
Масляна 2024: коли готуватися до проводжання зими, дата і традиції
Як порахувати, коли буде Масляна/ Колаж Главред, фото chas.news, flickr (Tatters)

Не можна уявити завершення зими без традиційного масляного тижня, коли кожен справжній українець встигає з'їсти стільки смачних млинців, що цього вистачить на весь рік. А чи знаєте ви, що Масляна - це одне з найдавніших слов'янських свят, що має своє коріння ще в дохристиянські часи, в період поклоніння язичницьким богам?

Походження свята

Масляна у своєму походженні є язичницьким святом, яке пізніше було адаптоване Православною церквою. Спочатку воно відзначало Проводи зими і прихід весни, коли наші предки поклонялися сонцю як божеству. Цей час був пов'язаний з обрядами, присвяченими шануванню сонця, яке вважалося джерелом життя і тепла. Саме з цього часу походить традиція випікати круглі коржі, що символізують сонце. Люди вважали, що, з'ївши таку страву, вони отримають частинку сонячного світла і тепла. З плином часу коржі були замінені млинцями, але їхнє символічне значення залишилося колишнім.

Чому Масляна святкується щороку в різний час

Масляна - переміщуване свято, чия дата залежить від Великодня, а Великдень, своєю чергою, залежить від фаз Місяця. Відзначається Великдень у першу неділю після першого весняного повного місяця, що відбувається після весняного рівнодення. Якщо повний місяць припадає на неділю, то Великдень святкується наступної неділі. У різні роки Великдень може випадати в період з 4 квітня по 8 травня. Ця дата також визначає багато інших свят, як-от Масляна, Трійця та багато інших.

відео дня

Коли Масляна 2024 в Україні

Свято, яке не має певної дати, починається за 56 днів до Великодня і відзначається за тиждень перед Великим постом. Великдень 2024 року заплановано на 5 травня, що означає, що Масляна 2024 року розпочнеться 11 березня і триватиме до 17 березня.

Заборони на Масляну

Масляна - це час веселощів, але важливо пам'ятати про правила, які діють під час Сирного тижня.

Виконувати хатню роботу рекомендується тільки протягом перших трьох днів, у період Вузької Масляної. З четверга по неділю краще утриматися від фізичних зусиль, за винятком приготування їжі. Не залишайтеся на самоті під час Масляного тижня; це час для радісних прогулянок і розваг. Наші предки не схвалювали самотність у цей період.

Не відмовляйте гостям, якщо вони хочуть вас відвідати. Приймайте їх у чистій оселі (підготовленій заздалегідь упродовж Вузької Масляної) і запропонуйте обід чи вечерю. Також не забувайте, що ви також можете відвідати когось із привітаннями. Відвідування гостей - важлива традиція цього свята.

Утримуйтеся від переїдання. У християнстві це вважається гріхом, особливо в тиждень, що передує Великому посту. Якщо ви плануєте постити, то під час Сирного тижня варто уникати м'ясних продуктів і замінювати їх на молочні, сирні, сирні, горіхові та сухофруктові.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти