StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Католицька пасха 2022: дати і традиції свята

16 квітня 2022, 14:21
Що подають на стіл і чому в країнах Європи популярний великодній кролик.
Великдень 2022, католики
Коли католицька пасха 2022 / depositphotos.com/

Воскресіння Христове - одне з найбільш шанованих свят християнської релігії. Католицька церква відзначає Великдень раніше православної, в цьому році різниця складає тиждень.

Про те, які релігійні свята і батьківські суботи очікувати в цьому році, читайте в матеріалі: Православний календар 2022: важливі дати, пости і поминальні дні.

Коли католицька Пасха 2022

Свято Воскресіння Христа католики відзначатимуть 17 квітня. Великдень 2022 для православних настане 24 квітня.

відео дня

Дати католицької і православної Пасхи не збігаються через те, що в 16 столітті християни західного обряду перейшли на григоріанський календар, змінивши систему літочислення. Православна церква ж рахує дати свят за юліанським календарем. І відмінності в датах важливих релігійних подій можуть становити до 13 днів.

Традиції Великодня католиків

У храмах в ніч перед Великоднем запалюють Благодатний вогонь, що символізує світло, яке Господь подарував людям. Обов'язкова частина богослужіння - хресний хід, на якому священики оспівують жертву Христа і закликають жити за церковними канонами. З вечірнім богослужінням у костелі запалюють пасхал - літню свічку, вогонь від якої віруючі несуть додому.

читайте такожБлаговіщення 2022 - дата, традиції і заборони свята

Католики, як і православні, дотримуються обмежень в харчуванні під час Великого посту і особливо Страсного тижня. Однак піст у християн західного обряду м'якший, він триває не так довго і можна вживати молочні продукти.

Великдень - це сімейне свято. Всі члени сім'ї збираються за святковим столом після церковної меси. Обов'язкові страви-індичка, яйця і великодній хліб. У кожній європейській країні у господинь свої особливі рецепти випічки. У Польщі - це мазурек, в Британії - хрестові булочки, в Італії – панеттоне.

Ще один цвях програми - Великодній кролик. Він улюбленець дітей Європи. Він приносить шоколадні яйця і ховає їх в цікавих містечках. Юні сищики повинні знайти свої ласощі. За однією з легенд, зла богиня Естер перетворила курку в кролика. І тепер пухнастий повинен приносити великодні яйця.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти