StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Благодатний вогонь сходить чи ні: що важливо знати напередодні Великодня 2024

3 травня 2024, 16:22оновлено 19 червня, 11:00
1386
Як насправді з'являється Благодатний вогонь - що кажуть у Церкві про великоднє диво.
Благодатний вогонь
Як запалюється великодній вогонь в Єрусалимі / Колаж: Главред, Фото: pomisna.info

Напередодні Великодня віряни з особливим трепетом очікують одразу кілька старовинних церковних традицій. Серед основних є обряд сходження Благодатного вогню.

Його коріння сягає глибокої давнини, коли в V-VII століттях в Єрусалимській церкві великоднє чування починалося з давнього обряду запалення вечірнього світла (вогню). На сьогодні ця традиція є однією з найбільш шанованих напередодні православного Великодня.

Читайте наш матеріал "Найсильніші молитви за дітей: що про це відомо і як потрібно молитися".

Благодатний вогонь: що відомо

Цим терміном називають вогонь, який урочисто виносять із Гробу Господнього до Єрусалиму на особливому богослужінні. Сотні вірян збираються щороку у Велику суботу напередодні православного Великодня. Церемонія відбувається в храмі Воскресіння Христового і супроводжується загальною радістю. За православною традицією, вихід з Кувуклії вогню символізує воскреслого Ісуса Христа - головного символу Великодня.

Сходження Благодатного вогню: що говорять у Православній церкві

Від самого початку становлення Православної церкви України Благодатний вогонь посідав одне з чільних місць у ритуалах і богослужіннях. Предстоятель ПЦУ щороку проводить урочисту церемонію зустрічі Благодатного вогню з Єрусалима.

Як кажуть у ПЦУ, Святий вогонь є для кожного з вірян символом Божественного світла, яким і є сам Воскреслий. "Ми з вірою приймаємо цей вогонь як Світло, яке має висвітлювати наші душі, шлях кожного християнина, який іде до спасіння та Царства Небесного", - зазначав намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря архієпископ Вишгородський Агапіт.

Благодатний вогонь
/ pomisna.info

Як з'являється Благодатний вогонь: сенсаційне розслідування

Ще кілька років тому дослідник Ellinika Hoaxes Дімітріс Алікакос, на основі своєї поїздки до Єрусалима, поставив під сумнів факт сходження Благодатного вогню. Ба більше, він спирався на слова самих священнослужителів Єрусалимського патріархату, які розкривали йому всю "кухню" цієї урочистої церемонії. Попри те, що єрусалимське духовенство згодом подало на дослідника до суду, він зрештою довів свою правоту.

Дивіться відео - Благодатний вогонь в Україні під питанням:

"Моє розслідування було спрямоване не на те, щоб поставити під сумнів релігійні вірування, а скоріше на твердження, поширене через офіційний вебсайт Єрусалимського патріархату, що Благодатний вогонь чудесним чином запалюється щорічно. Мені вдалося переконливо продемонструвати його природне, ініційоване людиною походження. Грецькі судові органи підтвердили точність і цілісність мого розслідування", - писав згодом Алікакос за підсумками суду.

Великдень 2024: що важливо пам'ятати

У будь-якому разі, обряд сходження Благодатного вогню залишається одним із найбільш шанованих серед вірян. Водночас у Церкві кажуть, що Благодатний вогонь є знаком Божої благодаті, що надається людям напередодні Великодня.

У важкий час відбиття ворожої агресії Благодатний вогонь є одним із символів, який зміцнює стійкість і мужність українських захисників. Він також дає надію всьому народу на справедливість, мир і благоденство.

Благодатний вогонь
/ pomisna.info

Що таке Благодатний вогонь

Так називають вогонь у великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (Кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. Чин сходження вогню здійснює в каплиці Гробу Господнього Єрусалимський Патріарх. Першим свідком сходження вогню був апостол Петро. Отже, винесення вогню в Єрусалимі символізує вихід із Гробу "Світла Істинного" - воскреслого Спасителя Ісуса Христа. Властивість вогню і світла - висвітлювати темряву, саме те тепло Божої благодаті, яке зігріває кожну людину, кажуть у ПЦУ.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти