StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Комедія дель арта на Великдень: рецензія на фільм "Крашанка"

26 квітня 2024, 21:59
200
В українському прокаті йде великодня комедія "Крашанка" - зі Станіславом Бокланом і Олесею Жураківською в головних ролях.
Крашанка
кадри з фільму "Крашанка" / Старлайт Продакшн

Десь в українській глибинці, далеко від фронту, в одному селі, що пашить життям, живе дід Забіяка(Станіслав Боклан). Він у минулому - радянський інженер "на сотню рублів", який займався ракетами. І зараз він одержимий ідеєю зібрати нову ракету і бахнути - та так, щоб увесь Кремль у труху. На Великдень до нього збирається численна родина: старша донька (Олеся Жураковська) - поважна матрона і бізнес-вумен рубенсівських статей, молодша донька(Дар'я Легейда) - розбитна кучерява матір-одиначка з непосидючим сином(Михайло Полянський), молодший син(Володимир Гладкий) - з вигляду бравий матрос торговельного флоту(Володимир Гладкий). Усе сімейство темпераментне і має безліч претензій одне до одного. Загалом, буде як завгодно, але тільки не нудно.

Українське кіновиробництво зі зрозумілих причин перебуває зараз у стані, близькому до летаргічного сну, але все ж іноді, на щастя, подає ознаки життя. І навіть в умовах війни примудряється видавати "на-гора" нові стрічки. Щоправда, як правило, вони зняті ще до фатальної дати 24.02.2022, але є й винятки. Зовсім нещодавно вийшов дуже незвичайний за формою скрінлайф-трилер "Залишайся онлайн", а тепер настала черга "Крашанки" - зробленої в значно більш традиційному форматі телекомедії.

Крашанка

Щоправда, повітря і простору в цьому фільмі набагато більше, ніж зазвичай (а саме від його нестачі, чого гріха таїти, часто страждає українське кіно). І кіно трохи забарвлене в трагікомічні тони - але дуже акуратно, щоб не розбурхати нерви й так неабияк розбурханому глядачеві. Взагалі, гра акторів у "Крашанці" чимось невловимо нагадує італійську "комедію дель арте" - і не тільки середземноморським загостренням пристрастей, а й тим, що ледь накреслені сценаристом характери своїх персонажів актори явно явно домальовували вже на зйомках імпровізацією. Благо актори зібралися дуже досвідчені й добре відчувають - і матеріал, і партнерів. Кастинг - взагалі дуже сильний бік цього фільму. І часом шкода, що деяким колоритним персонажам не вистачає хронометражу, щоб розкритися повністю.

Крашанка

Підсумовуючи, у творців "Крашанки" вийшло зняти фільм, у якому водночас і пульсує нерв часу, і який водночас допомагає глядачеві на півтори години відключитися від реальності та ледве-ледве послабити свої нерви, натягнуті наче струни.

Дивіться на відео трейлер фільму "Крашанка"

Вас може зацікавити таке:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти