StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

За новим стилем: коли насправді потрібно йти в церкву на Великдень 2024

26 квітня 2024, 10:21оновлено 30 квітня, 14:51
560
Пасха є одним з найважливіших релігійних свят в Україні, яке відзначається християнами. Главред з'ясував, коли потрібно йти до церкви на Великдень.
За новим стилем: коли насправді потрібно йти в церкву на Великдень 2024
Коли потрібно йти до церкви на Великдень 2024 - церковний календар 2024 / Колаж Главред, фото: УНІАН

У 2024 році православна Пасха, як і завжди, святкується за визначенням православного обряду, який використовує Юліанський календар. Таким чином, Пасха в 2024 році святкуватиметься 5 та 6 травня. Про те, коли святити паску в Україні в 2024 році йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1".

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, що вдягти до церкви на Великдень 2024, рекомендуємо наш матеріал: Що не можна вдягати на Пасху: Андре Тан назвав суворі заборони, які не слід порушувати.

Коли святити паску в 2024 за новим стилем

Зазначається, що з 2023 року Православна церква України разом з Українською греко-католицькою церквою перейшли на новий церковний календар. Відмовилися від старого юліанського на користь григоріанського. Різниця між ними складала 13 днів.

"Тому весь так званий світський світ відзначав, наприклад, Різдво 25 грудня. А переважна більшість православних українців та греко-католиків – 7 січня. Тепер календарі синхронізувались. І всі християнські свята начебто мали б теж. Проте одне з головних церковних свят Великдень ми відзначатимемо у різні дні", - вказують журналісти.

В сюжеті пояснюють це тим, що Великдень прив'язаний не до дати, а до весняного повного місяця і рівнодення.

Дивіться відео про те, коли потрібно йти до церкви на Великдень 2024:

Чому в Україні святкують Великдень двічі

До старого юліанського календаря прив'язана так звана "Пасхалія" – методика визначення дати Великодня, яку ще в 325 році затвердив Нікейський собор, тоді ще єдиної церкви.

"Той собор встановив, що Пасха має відзначатись в першу неділю після першого повного місяця, після весняного рівнодення. Але цю першу неділю колись на Заході та Сході почали розраховувати по-різному. Католики перейшли на розрахунки, які наближені до астрономічних, а православні і далі рахували по-старому. Тому однакове нібито правило почало виводити різні дати", - додають автори.

За новим стилем: коли насправді потрібно йти в церкву на Великдень 2024
Церковний календар 2024 за новим стилем / Фото: скріншот із відео "Сніданок з 1+1"

Вже декілька сотень років це тема дискусій між церковниками. Тому цього року весняне рівнодення за Григоріанським календарем буде 20 березня. Перший повний місяць – 25 березня. А тому Великдень у першу неділю після такого повного місяця 31 березня. Це дата відзначення цього свята у католиків

Водночас, за старим способом визначення рівнодення за Юліанським церковним календарем, який не відповідає астрономічному, Великдень буде 5 травня для православних та УГКЦ.

Настоятель Конкатедрального храму Святої Софії отець Віталій Безшкурий зазначає, що Православна церква України і греко-католики перейшли на Григоріанський стиль і святкують так звані нерухомі свята разом з католиками.

"Натомість рухомі свята, тобто Пасха, святкуються окремо (між православними та католиками - ред.). Це є одне і те саме свято, воскресіння Ісуса Христа, тільки святкується в різних календарях. І ми по-різному вираховуємо це свято", - сказав він в ефірі місцевого телеканалу.

Хто такий Віталій Безшкурий

Безшкурий Віталій - католицький священник, настоятель Конкатедрального храму Святої Софії в Житомирі. Закінчив духовну Семінарію у м. Гродно (Білорусь).

Настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору ПЦУ отець Богдан Бойко пояснив різні дати свята іншим чином.

"Після святкування єврейської Пасхи, ми святкуємо Пасху після весняного рівнодення і після весняного повного місяця", - наголошує священник.

Хто такий Богдан Бойко

Митрофорний протоієрей Богдан (Бойко) (в миру — Бойко Богдан Євгенович, нар. 3 вересня 1962 року, м. Буськ, Львівська область) — настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору Житомира, кандидат історичних наук з релігієзнавства, почесний громадянин міста Житомир, кавалер орденів "За заслуги" II та III ступенів, повідомляє Вікіпедія.

Такий великий розрив у святкуванні в Свято-Михайлівському соборі називають рідкісним явищем. Іноді різниця з рівноденням за обома календарями виходить не суттєва, а дати Великодня збігаються. Так, наприклад, вже наступного року Великдень 2025 і православні, і католики відзначатимуть в один день.

Дивіться відео про те, чому католики і православні святкують Великдень в різні дати:

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти