StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

У Новій Зеландії хочуть повністю заборонити куріння

20 квітня 2021, 10:24оновлено 20 квітня 2021, 16:37
У Новій Зеландії планують поступово підвищувати дозволений законом вік для куріння. Згодом ця норма може розростися до заборони на продаж сигарет.
сигарети, куріння
У Новій Зеландії хочуть повністю заборонити куріння / Фото REUTERS

У Новій Зеландії мають намір заборонити куріння для наступного покоління і наблизити країну до повної заборони куріння у 2025 році.

Куріння є причиною кожної четвертої смерті від раку в Новій Зеландії, а орієнтовно півмільйона новозеландців курять щодня. Особливо ця проблема розвинена серед маорі - корінного населення країни. Рак є головною причиною смерті жінок-маорі та другою за важливістю причиною смерті чоловіків-маорі. Через це в країні все активніше намагаються боротися зі згубною звичкою, повідомляє The Guardian.

Так, у Новій Зеландії планують поступово підвищувати дозволений законом вік для куріння. З часом ця норма може розростися до заборони на продаж сигарет і тютюнових виробів особам, які народилися після 2004 року. Також новозеландський уряд розглядає пропозицію про значне зниження рівня нікотину, дозволеного в тютюнових виробах, встановлення мінімальної ціни на тютюн й обмеження точок продажу тютюну та сигарет.

Усі ці пропозиції були схвалені низкою організацій громадської охорони здоров'я.

"Тютюн - найшкідливіший споживчий продукт в історії, і від нього треба відмовитися", — говорить виконавчий директор товариства боротьби з раком Люсі Елвуд.

Вона зазначила, що кількість роздрібних торговців тютюном була в чотири рази більше у громадах з низькими доходами, де рівень куріння був вище.

Але в амбітного плану новозеландців є й свої критики всередині країни. Вони вказують на можливе банкрутство невеликих магазинів, а також ймовірне збільшення чорного ринку тютюну. Уряд визнав наявність цих небезпек і планує й далі планувати, як боротися з контрабандою.

Зниження кількості нікотину в тютюні також критикується деякими представниками правої політичної партії ACT New Zealand, які стверджують, що таким чином бідні верстви населення витрачатимуть ще більше грошей на сигарети.

Шкідливість куріння - про що йшлося раніше:

  • Люди, які курять сигарети з нікотином, у більшості випадків заражаються коронавірусом COVID-19 швидше, а хвороба протікає у них з набагато серйознішими ускладненнями (ніж у тих, хто не курить зовсім), заявив відомий український медик і фахівець з наркології В'ячеслав Заїка.
  • Учені зі США закінчили дослідження зв'язку між курінням звичайних і електронних сигарет та ризиком захворіти на коронавірус COVID-19. З'ясувалося - ризик заразитися китайським коронавірусом у курців електронних сигарет уп'ятеро вище.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти